C vill erkänna Palestina ”snart”

Uppdaterad
Publicerad

Centern vill att Sverige ska vara berett att erkänna Palestina som stat om inte fredsförhandlingarna leder till ett ”snart och tydligt resultat”. Det beslutade partistämman på fredagskvällen.

Enligt partistyrelsen är beslutet en rejäl positionsförflyttning för att öka trycket på Israel. Men många ombud ville gå längre.

Kerstin Lundgren i partistyrelsen menade dock att man borde hålla dörren öppen lite till för att ge fredsprocessen en chans.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

-Vilken fredsprocess? undrade Lars V Andersson från Skåne, som menar att det inte funnits någon fredsprocess sedan Benjamin Netanyahu blev premiärminister i Israel.

-Det måste till kraftigare påtryckningar.

Andra ombud undrade vad partiet menar med ett ”snart och tydligt” resultat. Ett ombud frågade vem som vill åka till ett palestinsk flyktingläger och berätta för flyktingarna att de ska vänta lite till.

-Vi måste ge det palestinska folket sin rätt att inte vara statslösa, sade Stefan Hanna från Uppsala.

Centern har länge varit för en tvåstatslösning i Mellanösternkonflikten, men inte tidigare tagit ställning till när ett erkännande av en palestinsk stat bör komma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Mer i ämnet