Palestinier: Sverige lovade oss stöd

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har enligt en hög palestinsk tjänsteman lovat att stödja palestinierna om frågan om FN-medlemskap kommer upp i säkerhetsrådet eller FN:s generalförsamling.

Sveriges nej nyligen till palestinskt medlemskap i FN-organet Unesco har av palestinska källor beskrivits som ”en chock”.

En av president Mahmud Abbas närmaste rådgivare, Nabil Shaath, reste till Stockholm tidigare i veckan för att ta upp saken och hade då samtal med UD:s departementsråd Robert Rydberg.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Lovade stöd

Efter det mötet förklarade Shaath för palestinska medier att Sverige lovat att stödja palestiniernas sak i FN.

Men UD har en annan version av vad Rydberg faktiskt sade vid mötet. Shaath fick enligt en UD-talesman höra att ”Sveriges ställningstagande i Unesco ska inte ses som en indikation på hur Sverige kommer att agera om palestiniernas status i FN tas upp till omröstning i FN:s generalförsamling”.

Det referatet nämner inga löften.

Nabil Shaath insisterar dock i samtal med TT att han fick ett uttryckligt svenskt löfte.

-Det fanns ingen tvekan. Om vi nästa gång går via säkerhetsrådet eller generalförsamlingen så kommer Sverige att stödja oss, det var beskedet jag fick.

-UD försäkrade mig också om att nejet i Unesco-omröstningen på intet sätt innebär en ändrad svensk hållning mot palestinierna, säger Shaath.

Dags att reda ut

-Jag har stor tilltro till Carl Bildt och vet att han är principfast. Därför tror jag på fortsatt svenskt stöd för den palestinska saken.

Urban Ahlin, utrikespolitisk talesman för (S), kräver att den svenska regeringen och utrikesminister Bildt nu klargör sin position. Ahlin anser att Sveriges anseende skadades av nejrösten i Unesco.

-Jag utgår från att Sverige faktiskt kommer att rösta ja till en resolution i generalförsamlingen som erkänner den palestinska staten. Allt annat vore uppseendeväckande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Mer i ämnet