2014 ser ut att bli det varmaste året hittills

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som FN:s klimatmöte pågår i Lima, Peru, presenterar den amerikanska vädertjänsten NOAA nya data som visar att världen är på väg mot ett nytt värmerekord.

Under årets tio första månader, januari till oktober, var temperaturen på jorden 0,68 grader Celsius över genomsnittstemperaturen för 1900-talet, enligt den amerikanska vädertjänsten NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Detta är nytt rekord för perioden sedan mätningarna startade.

NOAA rapporterar också att oktober 2014 var den varmaste oktobermånaden som hittills rapporterats. Temperaturen var 0,74 grader över genomsnittet för 20:e århundradet.

Ukast till klimatavtal i Lima

Och dessa nya data kommer samtidigt som FN:s klimatmöte pågår i Lima, Peru, 1-12 december.

Ett utkast till avtal är tänkt att bli klart i Lima, och efter justeringar kunna bli en färdig text som alla kan skriva under i Paris i slutet av nästa år.

Innan dess ska alla länder, senast i slutet av mars 2015, inkomma med uppskattningar liknande dem som EU, Kina och USA nu har presenterat, om hur stora utsläppsminskningar man är beredda att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatmöte

Mer i ämnet