Alibabas huvudkontor i Shanghai. Foto: ALEX PLAVEVSKI/EPA/TT

23 miljarder i böter för Alibaba

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska näthandelsjätten Alibaba döms att betala 18,2 miljarder yuan, motsvarande 23,7 miljarder kronor, i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter.

Orsaken är att bolaget enligt myndigheterna har missbrukat sin dominerande ställning på marknaden och en utredning har pågått sedan i december, rapporterar statliga kinesiska medier.

Myndigheterna slår ner på de påstådda kraven att försäljare som vill sälja sina produkter på Alibabas populära e-handelsplattformar samtidigt inte får lägga ut sina produkter till försäljning på andra sajter.

Bötesbeloppet motsvarar fyra procent av Alibabas försäljning 2019, som uppgick till 455,7 miljarder yuan, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Pressen på Alibaba och andra stora kinesiska teknikföretag har ökat i takt med att deras inflytande över det kinesiska samhället har vuxit. Konsumenter kan numera kommunicera, handla och betala räkningar via företagens onlineplattformar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.