24 personer misstänks för att ha spridit ”svart propaganda” om Turkiets offensiv i Syrien. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

24 delgivna misstanke om brott efter att kritiserat turkiska offensiven

Uppdaterad
Publicerad

Av ett stort antal frihetsberövade delges nu 24 personer misstanke om brott efter att ha varit kritiska mot den turkiska offensiven. De tilltalade ska ha spridit ”svart propaganda” i sociala medier enligt det turkiska rättsväsendet.

186 personer har frihetsberövats av turkiska myndigheter efter att ha spridit kritik mot den pågående turkiska offensiven mot kurder i nordöstra Syrien. Nu har 24 av dem delgivits misstanke för att ha ”provocerat allmänheten till hat och fientlighet” och ”verkställa propaganda för en terrororganisation”. Myndigheterna kallar det för ”svart propaganda”.

Sedan offensiven började har Turkiet inlett hundratals utredningar mot personer som framfört kritik. Bland dessa finns bland andra Kurdiska politiker. Det skriver tidningen Haaretz.

Turkiets offensiv i Syrien

Turkiet har gripit kritiker förut

Kritiken mot offensiven har framförts på sociala medier.

Turkiet har agerat på samma sätt i samband med tidigare, liknande militäroperationer. Mer än 300 personer greps för kritiska uttalanden i sociala medier under Turkiets offensiv in i norra Syrien 2018, skriver Haaretz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet