Tyskt 25-årsfirande ska ena landet

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland firar 25-årsminnet av återföreningen mellan Öst och Västtyskland. I samband med det tyska nationaldagsfirandet uppmanade president Joachim Gauck till samma beslutsamhet som för 25 år sedan för att klara dagens flyktingkris.

Efter en ekumenisk gudstjänst i Frankfurts katedral fortsatte man med den officiella ceremonin i Alte Oper i Frankfurt med tal. På vägen dit skrev förbundskansler Angela Merkel i stadens gästbok.

– Vi är speciellt upptagna av flyktingfrågan dessa dagar och jag vill påminna om att Tyskland inte ensamt kan lösa problemen. Det kan vi bara göra i ett gemensamt Europa och med en rättvis fördelning av uppgifter, sade kanslern på väg mellan de officiella uppdragen denna dag.

Festen pågår i tre dagar i staden, där en konstinstallation lyser upp 25 broar över floden Main. I Berlin pågår festen vid stadsporten Brandenburger Tor, som blivit en symbol för återföreningen.

Många starka minnen

Tysklands förbundspresident Joachim Gauck förklarade att enighetsdagen är förknippad med starka minnen. Han anspelade även på flyktingkrisen.

– I dag firar vi modet och självförtroendet från den tiden. Låt oss använda det minnet som brygga till i dag, sade presidenten i ett tal när firandet påbörjades.

3 oktober helgdag

Efter Berlinmurens fall den 9 november 1989 och den efterföljande överenskommelsen mellan de forna ockupationsmakterna från andra världskriget, Frankrike, Storbritannien, Sovjet och USA samt de två Tyskland röstade man för en förening som blev formellt beslutad den 3 oktober 1990. Sedan dess är den dagen en nationell helgdag.

Stora skillnader

Men återföreningen sätter samtidigt ljuset på ojämlikheten mellan det forna Väst- och Östtyskland. Fortfarande anser 71 procent att ”stora skillnader” kvarstår mellan landsdelarna. Exempelvis är arbetslösheten i det forna öst 8,7 procent jämfört med 5,6 procent i väst.

En demonstration mot återföreningen med runt 1.000 personer hölls i Frankfurt, skriver Hannoversche Allgemeine Zeitung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.