Militärpolis i Nederländerna. Arkivbild. Foto: TT

29-årig svensk fortsatt häktad i Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk som greps vid en antiterrorinsats i nederländska Rotterdam på julafton ska hållas häktad i ytterligare en månad. Det har den nederländska tingsrätten beslutat.

Den 29-årige svensken är, tillsammans med en en 21-årig man från Vlaardingen, misstänkt för terrorverksamhet med islamistiska motiv.

Fler misstänks inblandade

Det uppger Wim De Bruin talesperson för åklagarmyndigheten i Nederländerna för SVT Nyheter.

Åklagaren Wim de Bruin.

Totalt greps fyra män vid razzian. Två av dem har släppts fria men är fortfarande misstänkta för inblandning i terrorbrott.

Omhäktade

Den svenska 29-årigen och 21-åringen häktades först i två veckor men nu förlängs alltså den tiden med ytterligare en månad.             

Den svenske mannen kom från Stockholm med flyg till flygplatsen Schiphol i Nederländerna på julafton. Han sattes under bevakning vid ankomsten efter tips från utländsk polis och de fyra männen greps när de färdades i en bil i Rotterdam.

Flera tillslag

Den nederländska polisen genomförde  också flera husrannsakningar vid gripandet.

– Polisen gjorde flera tillslag i bostäder efter gripandet och beslagtog flera datorer och mobiltelefoner. De undersöks nu av polisen säger Wim De Bruin till SVT Nyheter.

Sparsamt med detaljer

De nederländska myndigheterna är mycket fåordiga kring vad brottet rör sig om. De har inte heller publicerat namnet på 29-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.