29 november: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Experten om Kinas stränga covidstrategi – trots folkets missnöje

Kina tillämpar en mycket sträng covidstrategi med ständiga tester och stora nedstängningar, vilket har lett till att missnöjet börjat att bubbla i Kina.

Det är oklart varför Kina väljer att tillämpa den stränga strategin, men en förklaring kan vara den låga vaccinationstäckningen, enligt Björn Jerdén vid Utrikespolitiska institutet, UI.

– Kinas högsta ledning och partiets generalsekreterare Xi Jinping har investerat väldigt mycket personligt politiskt kapital i den här linjen. Det gör det svårt att byta linje nu, säger han.

Han menar att det skulle bli en “stor prestigeförlust” för det styrande kommunistpartiet och dess ledare Xi Jinping vilket gör är det svårt att byta linje.

Skottlossning genom ytterdörr mot bostad i Göteborg

En lägenhet i stadsdelen Gårdsten i norra Göteborg blev under natten mot tisdag beskjuten genom ytterdörren med flera skott, skriver polisen på sin sajt. Det fanns både vuxna och barn i bostaden, men ingen ska ha skadats fysiskt.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord och grovt vapenbrott. Ingen person är misstänkt eller gripen. Det finns heller ingen klar bild om vem skotten kan ha riktats mot eller varför, enligt polisen.

Men Gårdsten har drabbats av skjutningar tidigare. För tre veckor sedan sköts en man i 20-årsåldern till döds i en bil i stadsdelen.

Iran: Ayatollans systerdotter gripen efter öppen kritik

Farideh Moradkhani, systerdotter till Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, har gripits efter att hon kritiserat sin morbrors styre. 

I en video som publicerats på internet uppmanar hon bland annat omvärlden att bryta alla kontakter med ”denna barnmördande regim”.

Farideh Moradkhani är dotter till den högste ledarens syster Badri Khamenei, som föll i onåd med sin bror och lämnade Iran för Irak på 1980-talet, medan krig pågick mellan de två länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.