Foto: TT/APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fem personer döda i skjutning i Kalifornien

Publicerad

Fyra personer sköts ihjäl i det lilla samhället Rancho Tehama i norra Kalifornien på tisdagen.
Flera elever i ortens grundskola uppges ha skadats i attacken. Den misstänkte skytten dödades av polisen.

Skjutningen inträffade omkring klockan 17 svensk tid. Gärningsmannen har skjutits ihjäl av polis och är bland de fem döda. Minst tio personer är skadade, bland dem sju barn.

Motivet bakom skjutningarna är okänt, men det finns uppgifter om att allt kan ha inletts med ett bråk på hemmaplan.

– Det var väldigt tydligt att vi hade att göra med en individ som valde sina offer slumpmässigt, säger Phil Johnston.

Elever fördes i säkerhet

Enligt lokala tv-kanalen KCRA ska skytten först ha öppnat eld i en privatbostad och sedan ha rört sig utanför ortens grundskola. En annan lokal tv-kanal har pratat med ett vittne som säger att gärningsmannen sköt in genom skolans fönster och skottskadade då två elever som fördes till sjukhus. En busslast elever från skolan fördes därefter i säkerhet.

– Flera skott avlossades i Rancho Tehema, med flera offer. Jag har fått höra att den misstänkte skytten har dödats av poliskulor, säger vicesheriffen i Tehama County till den lokala tv-kanalen WBIR.

100 poliser redo

Ingen ska ha dödats vid den skjutning som inträffade vid skolan, rapporterar ABC News, men ett barn skottskadades på skolan. Ett annat barn fick icke livshotande skador i en bil som besköts. Barnets mor är svårt skadad.

Lokaltidningen Record Searchlight skrev att över 100 poliser ska ha ryckt ut till händelsen och enligt polisen finns det fem olika brottsplatser. Grundskolan i samhället ska ha evakuerats.

Skytten ska ha försökt att ta sig in i rum i grundskolan men hindrades av att skolan stängts ned. Det räddade liv säger Johnston, rapporterar AP.

FBI kommer att hjälpa till i utredningen.

Rancho Tehama har ungefär 1.500 invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer