Arkivbild. Egyptisk polis på bevakningsuppdrag i Kairo, där en extremistgrupp har tagit på sig attentat mot poliser. Foto: TT

Minst 50 poliser skjutna till döds i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Minst 50 poliser och militärer har dödats i strider med islamistiska extremister i Västra öknen i Egypten. Ett okänt antal upprorsmän har också dödats, enligt myndigheternas uppgifter.

Enligt tidiga uppgifter hade säkerhetsstyrkor jagat anhängare till extremistgruppen Hasm när de anfölls natten mellan fredag och lördag. I senare kommunikéer verkar det mer oklart om det verkligen handlar om Hasm.

Styrkorna ska ha råkat ut för ett bakhåll nära Bahariya-oasen, ungefär 20 mil sydväst om Kairo. Platsen ligger ganska centralt i norra Egypten, men i ett område som kallas Västra öknen – i praktiken större delen av landet väster om Nilen.

Egyptiska myndigheter anklagar Hasm för att vara en väpnad gren av Muslimska brödraskapet, som förnekar all inblandning i våld. Sedan rörelsens president Muhammad Mursi störtades av militären 2013 är dock Brödraskapet splittrat i fraktioner med olika syn på våldsanvändning.

Myndigheterna är också indragna i en liknande blodig konflikt i östra Egypten, där jihadistgruppen IS utför regelbundna attacker på Sinaihalvön. Där har hundratals poliser och soldater dödats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.