Brandmän kämpar mot lågorna nära byn Cardigos i centrala Portugal 21 juli. Runt 1 800 brandmän har deltagit i arbetet. Foto: Sergio Azenha/AP/TT

Minst 30 personer skadade efter skogsbränderna i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Över 1 800 brandmän försökte släcka de våldsamma skogsbränderna som har härjat norr om Lissabon i Portugal de senaste dagarna. Minst 30 personer har skadats, däribland åtta brandmän. I nuläget är 90 procent av branden under kontroll.

De omfattande skogsbränderna bröt ut i det bergiga skogsområdet i distriktet Castelo Branco, 200 kilometer nordost om Lissabon, i lördags. 31 personer skadats på grund av branden, skriver nyhetsbyrån AP. Åtta av dem är brandmän och en civil person har förts med helikopter till sjukhus i Lissabon, skriver TT.

Polisen misstänker att branden har startats med flit, efter att ha undersökt hur den startade.

90 procent under kontroll

På måndagen var 90 procent av branden släckt, enligt uppskattning från brandmän som deltar i släckningsarbetet. Enligt prognosen ska det bli temperaturer uppemot 40 grader och blåsigt under måndagseftermiddagen, vilket portugisiska myndigheter har varnat för.

– Vi står inför en komplicerad dag. Vinden har varit en motor för den här branden, säger en talesperson för landets försvar, enligt TT.

Totalt 321 fordon och åtta vattenbombflygplan har använts för att försöka släcka bränderna, uppger den portugisiska civila skyddsbyrån.

För två år sedan härjade massiva skogsbränder i norra och mellersta Portugal på grund av ovanligt varmt väder. Då omkom över 100 personer, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.