33 europeiska länder stäms för bristande klimatåtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Hela 33 europeiska länder, däribland Sverige, stäms i Europadomstolen för brott mot Europakonventionen. Länderna stäms av en grupp portugisiska ungdomar som anser att de inte gjort tillräckligt för att förhindra klimatförändringar, vilket bidragit till den stora skogsbranden i Portugal för ett par år sedan då många människor miste livet.

Sommaren 2017 härjades Portugal av ett antal svåra skogsbränder. Bränderna orsakade stor förödelse – många byar evakuerades, men alla hann inte undan lågorna och bränderna krävde ett 60-tal liv.

Enligt forskare bidrar den globala uppvärmningen till ett torrare och varmare klimat samt en ökad brandrisk. Efter bränderna bestämde sig några ungdomar från de drabbade områdena att kräva ett rättsligt klimatansvar för och i höstas stämde de 33 europeiska länder för brott mot Europakonventionen och mot mänskliga rättigheter.

Klimatkrisen

Genom att inte göra tillräckligt för att motverka klimatförändringarna har länderna brustit i att skydda sina medborgare – nutida som framtida generationer – och har därmed även kränkt rätten till liv, säger miljörättsjuristen Marc Willers som företräder ungdomarna.

– De lämnas med ett fruktansvärt arv som de inte har något ansvar för, säger han till SVT:s Agenda.

Davids kamp mot Goliat

Portugisernas legala kamp – med gräsrotsfinansiering – kontra 33 staters samlade juridiska och ekonomiska resurser, kan tyckas som Davids kamp mot Goliat. Men, i förra veckan avfärdade Europadomstolen ländernas begäran om att avfärda fallet. Därmed tas fallet upp i domstolen och de stämda staterna blir tvungna att juridiskt visa att deras klimatarbete är i linje med 2015 års Parisavtal.

 – Att Europadomstolen valde att prioritera vårt fall visar vilken betydelse fallet har, säger en av portugiserna, Claudia Agostinho.

Inte första gången klimatet hamnat i domstol 

Det är inte första gången klimatförändringarna hamnat i rätten. Nyligen slog en domstol i Paris fast att den franska staten inte vidtagit tillräckliga klimatåtgärder och 2019 ålade högsta domstolen den nederländska staten att minska sina klimatutsläpp.

Skulle portugiserna vinna i Europadomstolen öppnar det upp för inhemska rättsprocesser i de respektive länderna och det är först då som de rättliga påföljderna för en enskild stat kan bli bindande.

– Vi hoppas att staterna tvingas intensifiera sina (klimat-)insatser. Det måste de göra, säger Marc Willers.

Se hela inslaget i söndagens avsnitt av Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet