Polis griper en demonstrant i Hongkong (dock inte klarlagt vilket av de 36 gripandena som bilden till vänster visar) där nya våldsamma sammandrabbningar ägde rum för elfte helgen i rad. Foto: Ann Wang / Reuters / TT

36 demonstranter gripna i Hongkong i helgen – yngsta bara 12 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens sammandrabbningar i Hongkong, mellan kravallpolis och demonstranter, blev några av de mest våldsamma sedan protesterna eskalerade i mitten av juni. Totalt 36 personer greps under helgen, den yngsta bara 12 år gammal, meddelar polisen i Hongkong under måndagen.

Ännu en helg med demonstrationer på Hongkongs gator är till ända. Söndagen blev en av de mest våldsamma hittills, rapporterar Reuters. Demonstranter kastade bland annat sten och moltovcocktails mot kravallpolis, som i sin tur svarade med vattenkanoner och tårgas.

Sex poliser ska ha dragit vapen, och en polisman har även ha avfyrat ett varningsskott i luften, meddelar Hongkong-polisen i ett uttalande.

Protesterna i Hongkong

Efter elva helger av återkommande sammandrabbningar mellan polis och demonstranter noterades under söndagen en ytterligare eskalering av våld och oro, enligt den brittiska public service-kanalen.

”Driver Hongkong mot gränsen”

”De eskalerande olagliga och våldsamma handlingarna från radikala demonstranter är inte bara upprörande, de driver också Hongkong mot gränsen till en mycket farlig situation”, skriver regeringen i ett uttalande.

Aktivister har återkommande riktat kritik mot polisen som man anser använder för mycket våld. Flera personer, både demonstranter och poliser, fick föras till sjukhus under söndagen.

Under måndagen kom Hongkong-polisen med ett uttalande där man sammanfattar helgens insats: totalt 29 män och 7 kvinnor greps. Den yngsta demonstranten som frihetsberövades i Hongkong helgen är bara 12 år gammal, rapporterar Reuters.

Nya protester mot flygbolag

Framöver planeras ytterligare protester. Bland annat en manifestation vid flygbolaget Cathay Pacifics huvudkontor, för att protestera mot så kallad vit terror, ett vanligt uttryck för att beskriva stämningar som präglas av rädsla, rapporterar TT.

Cathay Pacific är det företag som har drabbats hårdast av protesterna i Hongkong efter att Peking krävt att företaget stänger av alla anställda som stöder eller deltar i demonstrationerna.

Bakgrund: Protesterna i Hongkong

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men började då utvidga sina krav.

Under sommaren tilltog våldet mellan polis och demonstranter. Demonstranter har blockerat tåg och vägar och fått flygplatsen att stänga i två dagar. En generalstrejk har utlysts och ytterligare en planeras. Polisstationer har omringats och attackerats.

Myndigheterna har svarat med tårgas, gummiklädda kulor och gripanden. Sammanlagt har minst ungefär 750 personer gripits sedan juni.

Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Vid flera tillfällen har demonstrationerna samlat runt två miljoner människor enligt arrangörerna. Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien.

Förra helgens massdemonstration markerade ett trendbrott, då lugnet behölls. I helgen planeras fler demonstrationer, bland annat en mänsklig kedja längs tre tunnelbanelinjer.

Under senare år har protester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 initierades occupyrörelsen, som genom civil olydnad krävde ett mer demokratiskt valsystem. Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val och demokrati. Fastlandsregeringen hade dessförinnan beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val. Paraplyrörelsen övergick i våldsamma protester och flera av rörelsens ledare sattes senare i fängelse. Valberedningen infördes trots protesterna.

(TT)

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet m fl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet