Syriska barn leker med ammunition nära Sadad, Syrien. Foto: TT

40 svenska barn hos IS

Uppdaterad
Publicerad

40 svenska barn finns hos IS just nu efter att deras föräldrar har tagit med sig dem och anslutit sig till terrorgruppen, uppskattar Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism enligt SR:s Ekot.

– Då är det lågt räknat. Jag skulle kunna tänka mig att det är mycket, mycket fler, säger Yassin Ekdahl som jobbar som kommittésekreterare på Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism till Ekot.

Några barnlösa kvinnor som har rest till Syrien och Irak har gift sig med IS-krigare och fått barn. Då blir även de barnen svenska medborgare om mamman är det. Några av barnen har kommit tillbaka till Sverige, efter att ha varit i IS-kontrollerade områden i år. Ofta har de sett, eller utsatts för, övergrepp, säger Ekdahl till Ekot.

– De ser dödandet som en del i vardagen, de upplever bombnedfall och lär sig rättfärdigandet av dödandet av människor som har en annan tro. Det finns också fall där mammorna har varit utsatta för våldtäkter där barn är med och ser och hör, säger han till Sveriges Radio.

Dessa barn kan vara extra utsatta då föräldrarna inte söker hjälp och stöd till barnen när de återvänder, och barnen tvingas hålla sina upplevelser hemliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet