Irakiska styrkor söker i vad man tror är en massgrav med IS offer. Foto: TT

400 döda hittade i massgrav i Hawija – tros vara IS offer

Uppdaterad
Publicerad

Massgravar med minst 400 döda har hittats nära det tidigare IS-fästet Hawija i norra Irak uppger Rakan Said, områdets guvernör. Många kroppar bär en slags uniform som visar att de dömts till döden medan andra har vanliga civila kläder.

IS jagades ut ur Hawija i oktober, och nu har vittnen pekat ut platser där kropparna dumpades. Saad Abbas, en bonde från trakten, berättar att IS brukade köra runt med bilar för att visa upp fångar, och att deras öde sedan beseglades av IS-terroristerna.

– De sköt dem och kastade dem sedan i marken eller brände deras kroppar, säger Saad Abbas.

Offensiv i en annan del av landet

På lördagen inledde irakiska styrkor en offensiv för att återta Rawa, den sista staden i Irak som fortfarande står under IS kontroll. De siktar också på att återta kontrollen över intilliggande byar och ”städa upp i de öppna ökenområdena” i västra Irak, enligt den irakiske premiärministern Haider al-Abadi.

I förra veckan återtog irakiska armén den närbelägna större staden al-Qaim. Enligt premiärministern har IS terror i norra Irak kostat landet ”över 100 miljarder amerikanska dollar” (drygt 836 miljarder kronor).

Fakta: Striden mot IS i Irak

IS-jihadisterna hade i januari 2015 kontroll över ett stort territorium i norra Irak och ett stort område längs med den syriska gränsen, samt över landremsor som sträckte sig inåt landet.

I juli i år tog irakiska styrkor kontrollen över Mosul, IS största fäste i Irak, och sedan dess har terrorgruppen tvingats bort från landets norra delar. Den har pressats tillbaka mot den syriska gränsen. Den 3 november återtogs al-Qaim, den största staden i det området.

Även i Syrien har IS självutropade kalifat decimerats rejält, framför allt sedan ”huvudstaden” al-Raqqa föll i mitten av oktober.

Syriska regimstyrkor pressade IS österut och striderna fortsatte i provinsen och staden Dayr al-Zawr i östra Syrien, närmare Irak. Nu är IS i praktiken besegrat i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.