Asiatiska byggarbetare i Qatars huvudstad Doha Foto: Scanpix

”4.000 gästarbetare kommer dö” i VM-bygget

Publicerad

Facket varnar för att tusentals kan komma att dö redan innan det börjas spelas fotboll, om inget görs år arbetsvilkoren.

– Vi jobbade på tom mage i ett dygn. Sen fick vi ingen mat på hela natten. När jag klagade så blev jag attackerad av min arbetsledare, utsparkad ur lägret där jag bodde och de vägrade att betala mig några pengar. Jag var tvungen att tigga av andra arbetare, säger 27-årige arbetaren Ram Kumar Mahara.

Internationella fackliga samorganisationen (IFS) varnar nu för att så många som 4.000 gästarbetare kan komma att dö av olika arbetsplatsrelaterade orsaker i samband med bygget inför fotbolls-VM 2022.

IFS har granskat dödsfall bland byggarbetare i gulfstaten de senaste två åren, och uppger att minst en halv miljon arbetare beräknas komma till Qatar för att arbeta med slutföranden av bygget av hotell, arenor och andra byggnader.

De årliga dödssiffrorna kan komma att stiga till 600, om inte Doha-regeringen förbättrar villkoren för arbetarna, det skriver Guardian.

700 indiska gästarbeter dog

Siffrorna baserar ISF på uppskattningar av hur många som dör varje år bland indiska och nepalesiska arbetare, vilka utgör stommen av de 1,2 miljoner som just nu gästarbetar i landet. Samtidigt som de exakta orsakerna till många dödsfall är oklara, så menar ISF att att de hårda och ofta farliga arbetsförhållandena, och även de usla boendeförhållandena är orsaken till dödsfallen.

Mellan 2010 och 2012 dog 700 indiska arbetare i Qatar. Och mellan den fjärde juni och den 8 augusti dog 44 nepalesiska arbetare, rapporterar Guardian. Arbetare vittnar om de brutala villkoren. De blir ständigt av med sina ID-handlingar, får ingen lön, inget vatten och ingen mat, uppger The Guardian.

”Finns strikta regler”

Qatars arbetsmarknadsdepartement säger att det finns strikta regler för arbete i den extrema hettan och för att lönerna ska betalas ut utan förbehåll.

Det utpekade bolaget Lusail Real Estate Company säger:

– Vi tolererar inte brott mot arbets-, säkerhets- eller hälsolagen. The Guardian har lyft fram potentiella illegala aktiviteter utförda av vår underleverantör. Vi tar dessa på allvar och vill att myndigheterna utreder frågan.

Generalsekreteraren för Nepals handelsunion var inte imponerad.

– Alla pratar om hur jobbig hettan kan bli för ett par hundra fotbollsspelare. Men de ignorerar svårigheterna, det blod och svett det medför för tusentals arbetare som bygger arenorna i skift som man pågå åtta gånger så länge som en fotbollsmatch, säger han.

Fifa kräver omedelbar undersökning

En representant för Fifa, Jim Boyce, är upprörd över den dystra statistiken över arbetsrelaterade dödsfall. Han kräver nu en omedelbar utredning av uppgifterna .

Qatars VM-organisation uppger att den är ”förskräckt” över de nya uppgifterna, och att det inte finns ”någon ursäkt” för missförhållandena bland arbetarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbolls-VM 2022

Mer i ämnet