Foto: TT

42.000 fler flyktingar väntas till Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Nu väntas 42.000 flyende människor korsa gränsen till Ungern de närmaste dagarna. FN oroas över landets flyktingmottagande.

Människor som sover under bar himmel, trasiga tält och sopor. Så ser det ut kring den lilla ungerska staden Röszke vid gräsen till Serbien. Tusentals och åter tusentals flyende människor passerar här.

Dramatiska scener har utspelat sig här när polisen har försökt hindra människor från att ta sig vigare norrut. Det kommer uppgifter om övervåld och att polisen ska ha använt pepparsprej mot barnfamiljer. Ett stort problem för människorna som kommer hit är de bristande humanitäraförhållanden.

Yeza, en ung pojke som flytt från Syrien med sin familj, pekar på soporna som ligger runt omkring honom.

– Titta här! Sopor och människor... Det finns barn här! säger han och pekar på ett litet barn som sitter utanför ett tält.

– Folk har det väldigt svårt här, suckar Yeza.

Nya flyktingar väntas

Nu räknar FNs flyktingorgan UNHCR med att ytterligare 42 000 flyktingar kommer att ta sig till Ungern de nämaste tio dagarna. FN oroas över bristen på organisation när det gäller Ungerns flyktingmottangande.

– Vi måste se till att förbättra förhållandena för dem vi tar emot. Det är oroande att så många lever under svåra omständigheter vid uppsamlingsplatser, säger Vincent Cochetel, flyktingkoordinator på UNHCR.

EU fördelar

Senare idag väntas Europeiska komminsionens ordförande Jean-Claude Juncker avslöja hur 120 000 flyktingar som nu befinner sig i Italien, Grekland och Ungerns, ska fördelas mellan EU:s medlemmsstater. 60 procent av flyktingarna kommer att tas emot av Tyskland, Frankrike och Spanien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet