Invånare i den lilla staden Rotodero i Pakistan köar utanför sjukhuset efter vad man lokalt kallar en HIV-epidemi. Foto: AP

Läkare i Pakistan gripen – misstänks ha smittat 437 barn med HIV

Uppdaterad
Publicerad

Lokala myndigheter i Pakistan undersöker om en läkare med aids avsiktligt smittat flera patienter med sjukdomen, skriver The Guardian.

För ett par månader sedan drabbades Fatima Emaan av feber. Hennes pappa, Sayed Shah, tog henne till flera läkare – inklusive en lokal barnläkare i den lilla staden Rotordero, Pakistan.

Men besöket hos läkaren verkade bara förvärra den 16-månader gamla flickans tillstånd. I februari berättade en läkare för Shah att hans dotter hade symptom för HIV. Och den första mars kom hennes provresultat.

”De dubbel- och trippelkollade och berättade till slut att hon led av HIV”, berättar Shah Said, skriver The Guardian.

Shah berättar att hans dotter var det första barnet att bli diagnostiserad i vad man lokalt kallar en ”HIV-epidemi”.

Antalet smittade fortsätter öka

Hittills har över 500 personer smittats av viruset, varav 437 barn. Det meddelade lokala läkare under fredagen.

Polisen har gripit den misstänkte barnläkaren och utreder nu om han smittat sina patienter avsiktligt eller av misstag.

Läkaren, som själv lider av Aids, anklagas av minst tio familjer för att ha behandlat deras barn med osteriliserade sprutor, säger Sartaj Jhagirani som är polischef i staden. Mannen själv uppger för polisen att han ”inte har smittat någon avsiktligt”.

Hittills har fyra barn dött till följd av viruset och deras respektive menar att det är mannens fel.

Över 20 000 fall av HIV i Pakistan

Sjukvårdspersonal testar nu uppemot 1 000 personer dagligen för att försöka fastställa omfattningen av viruset. Under torsdagen hade 450 personer testats positivt, men den siffran steg med ytterligare 100 följande dag.

16-månader gamla Fatima vårdas nu på ett sjukhus i Karachi. Enligt pappa Shah är hennes tillstånd bättre, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Pakistans socialdepartement uppger att man har registrerat över 23 000 fall av HIV i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.