• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Scanpix

5 000 poliser till fabriksbråk

Uppdaterad
Publicerad

Taiwanesiska Foxconn tvingades på måndagen stänga en av sina fabriker i norra Kina sedan ett privat bråk eskalerat till en konflikt som omfattade 2 000 arbetare.

Enligt nyhetsbyrån Nya Kina skickades 5 000 poliser till platsen.

Ett 40-tal personer uppges ha fått föras till sjukhus efter bråket, som bröt ut i en sovsal tillhörande den Taipei-baserade elektroniktillverkaren. Foxconn sätter bland annat ihop nya Iphone 5.

Fabriken kommer att öppnas igen i morgon, meddelar en talesperson för Foxconns moderbolag som säger att orsaken till bråket är under utredning. Enligt lokala myndigheter är det inte arbetsrelaterat, något fackligt engagerade inte instämmer i.

Arbetarna behandlas som robotar

– När du har en arbetsmiljö som Foxconn där arbetarna behandlas som produktionsenheter, i själva verket som robotar och inte människor, är ibland våld den enda vägen ut och mindre konflikter blir våldsamma, säger Geoffrey Crothall, talesperson för en Hong Kong-baserad facklig tidskrift, till AFP.

Under 2010 begick minst 13 Foxconn-anställda självmord. Sedan dess har företaget bland annat höjt lönerna och satt upp skyddsnät samtidigt som det expanderat runtom i Kina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.