General Motors-personal strejkar i Flint, Michigan. Foto: Jake May / MLive.com / AP / TT

50 000 i strejk på General Motors i USA

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 50 000 medlemmar i fackförbundet United Auto Workers (UAW) lämnade under måndagen sina arbetsplatser hos det amerikanska bilföretaget General Motors (GM) för att strejka, rapporterar AP. Personal i 33 fabriker och 22 varuhus deltar i företagets första nationella strejk sedan 2007.

UAW hoppades att en överenskommelse skulle ha nåtts innan lördag natt, men då det inte lyckades går personalen nu ut i en två dagar lång strejk.

– Vi ser allvarligt på det här. Det är vår sista utväg, säger UAW:s vicepresident Terry Dittes till BBC.

Fackförbundets tidigare fyraårsavtal med GM gick ut i helgen, och de båda sidorna förhandlar om bland annat löner, sjukvård och jobbsäkerhet. UAW vill även stoppa  nedstängningen av bilfabriker i Ohio och Michigan. General Motors menar att nedstängningarna är nödvändiga för att marknaden förändrats.

”Bland de bästa”

Samtidigt menar General Motors att deras löner och förmåner är bland de bästa inom bilindustrin. Enligt dem själva ska företaget ha erbjudit fackförbundet sju miljarder i nya investeringar, fler jobb och ökade förmåner.

”Vi har förhandlat i god tro”, säger General Motors i ett uttalande.

Strejken 2007 uppges ha kostat företaget runt 300 miljoner dollar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.