Det försämrade säkerhetsläget har lett till protester i städer i östra Kongo-Kinshasa. Foto: Moses Sawasawa/AP

50 civila dödade i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

50 civila har mördats i en massaker i östra Kongo-Kinshasa, enligt landets armé. Rebellgruppen M23 pekas ut som ansvariga.

Attacken är den senaste i raden av våldshandlingar i den blodiga konflikten i östra Kongo-Kinshasa, även kallat Demokratiska Republiken Kongo.

Dödandet ska ha ägt rum i samband med att M23 tog över staden Kishishe. Uppgifterna om att en massaker skett får stöd av flera trovärdiga källor, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Demonstrationer

Tusentals kongoleser i städerna Goma och Bukavu gav sig ut på gatorna och protesterade mot det försämrade säkerhetsläget i landet. En talesperson för FN:s fredsbevarande styrkor som är på plats har nu efterfrågat en utredning av händelsen i Kishishe.

I oktober tvingades Rwandas ambassadör att lämna landet i samband med att M23 tog över staden Kiwinja i östra Kongo-Kinshasa. Rwanda beskylls av både Kongo-Kinshasas ledning och experter inom FN för att stödja rebellerna. Något som förnekas från Rwandas håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.