Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Serbien utlyser tre dagars landssorg

Publicerad

Antalet döda i översvämningskatastrofen på Balkan närmar sig 50 och miljontals serber och bosnier ser sin tillvaro förändras eller helt slås i spillror.

Många drar paralleller till de blodiga krigen på Balkan under 1990-talet.

– Under kriget förlorade många människor allt. I dag har de åter förlorat det de hade, sa den bosniske utrikesministern Zlatko Lagumdzija till journalister sent på måndagen, enligt nyhetsbyråer.

Tvingats fly

Både Bosnien och Serbien har drabbats av vattenmassorna. I Bosnien saknar en miljon människor rent vatten och 100.000 hus och byggnader kommer det inte gå att flytta in i igen. Men det är i Serbien som flest dödsoffer krävts. Tiotusentals människor har evakuerats från sina hem i de båda länderna, där nu undantagstillstånd råder.

Regnen som orsakat översvämningarna är de värsta på 120 år. I många länder, även Sverige, startades insamlingar redan i förra veckan och 14 EU-länder har skickat hjälp, som består av räddningsbåtar, pumpar och hjälparbetare, medicin och mat bland annat.

Den officiella dödssiffran är under 50, men flera befaras ha omkommit.

Stora förluster

De ekonomiska förlusterna väntas bli stora och jordbruket drabbas mycket hårt. Den serbiske katastrofministern har sagt till nyhetssajten B92 att det kan ta upp till fem år innan det återhämtat sig.

Serbien har utlyst tre dagars landssorg efter översvämningarna som krävt tiotals människors liv där, rapporterar Reuters. Bosnien har landssorg i dag, tisdag.

Fakta: Översvämningarna på Balkan

Visa

15 maj: Undantagstillstånd förklaras i delar av Serbien sedan en person drunknat, och över 500 evakuerats från sina hem. Också i Bosnien evakueras hundratals.

16 maj: Minst tre personer har drunknat i regionen, och arméhelikoptrar evakuerar tusentals. Serbiens premiärminister Aleksandar Vucic vädjar till EU, Ryssland och grannländerna om hjälp.

17 maj: Ytterligare sju människor hittas döda. Många tar skydd på hustaken. Översvämningarna är de värsta på 120 år.

18 maj: Dödssiffran är uppe i 44. Serbiens största kraftverk, ett kolkraftverk utanför Belgrad, hotas.

19 maj: Ett nytt hot dyker upp: vattenmassor och jordskred river upp minfält och landminorna kan bli ett problem under lång tid framöver. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar på Balkan

Mer i ämnet