Foto: Baderkhan Ahmad / AP

51 franska medborgare har hämtats hem från IS-läger

Publicerad

På tisdagen landade två plan i Paris med 35 barn och 16 kvinnor som har varit fångar i nordöstra Syrien. Det handlar om franska medborgare som har bott i IS-läger. Åtta av kvinnorna häktades vid ankomst.

Det är den största repatrieringen i Frankrike sedan det sista IS-fästet föll 2019, enligt Le Monde.

Åtta av kvinnorna häktades vid ankomst och de övriga greps i väntan på förhör. Av de 35 barnen anlände sju av dem utan föräldrar. Barnen omhändertogs direkt efter att planen hade landat och kommer att placeras hos fosterfamiljer, skriver Le Monde.

Aktivister och anhöriga har länge försökt få den franska regeringen att ta hem de omkring 200 barn som ska befinna sig i lägren i Syrien. Fram tills nu har Frankrike inte velat repatriera stora grupper med hänvisning till säkerheten mot bakgrund av de senaste årens terroristattacker i landet.

I april i år befann sig över 300 barn i fånglägren Al-Hol och Roj i nordöstra Syrien, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch. Till Sverige har totalt 41 barn återvänt sedan 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.