Människor i flytvästar hoppar från en båt i Medelhavet och simmar mot en räddningsbåt under måndagen. Foto: TT

6.500 flyktingar räddade ur havet

Publicerad

6.500 migranter och flyktingar räddades utanför Libyens kust under måndagen, uppger den italienska kustbevakningen.

”Ledningscentralen koordinerade 40 räddningsoperationer och räddade 6.500 migranter”, skriver kustbevakning på Twitter, efter en av de mest intensiva dagarna av livräddning i området under de senaste åren.

Videoupptagningar från en räddning visar migranter, varav många sägs vara från Eritrea och Somalia, som hurrar och simmar till räddningsbåtarna. Det fanns spädbarn bland de räddade.

Många har dött

På söndag räddades mer än 1.100 människor i samma område. Trots detta har augusti månad varit något mindre intensiv än tidigare år.

Men mer än 3.000 flyktingar och migranter har dött i Medelhavet, sedan början av året, när de försökt nå antingen Grekland eller Italien. Det är en ökning med cirka 50 procent jämfört med samma period 2015.

Det totala antalet som ankommit till Italien i år, före måndagens räddningar, var omkring 105.000, enligt FN:s flyktingorgan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer