Barn leker på en gata i Cizre, där PKK-gerillan byggt upp barrikader. Foto: TT

Många döda i militärräd i Turkiet

Publicerad

Ett 60-tal personer uppges ha dödats i två källare i den kurddominerade staden Cizre, under den turkiska militärens pågående offensiv mot PKK-gerillan. Kurdiska grupper anklagar militären för att ha genomfört en massaker.

Enligt tidningen Daily Sabah, som anses stå president Recep Tayyip Erdogan nära, dödades ”60 PKK-terrorister” i en eldstrid med turkiska säkerhetsstyrkor.

Anklagar militären för massaker

Kurdiska grupper hävdar att de som befann sig i källarna var civila, som sökt skydd undan de pågående striderna mellan PKK och turkiska säkerhetsstyrkor, och anklagar militären för massaker.

Reuters citerar pro-kurdiska partiet HDP som hävdar att minst nio civila dödats sedan i fredags. HDP hävdar också att man tappat kontakten med en grupp på 15 civila som ska ha gömt sig i en källare i Cizre.

Uppgifterna om att civila omkommit eller kommit till skada i byggnaderna har förnekats. av de turkiska myndigheterna.

Utegångsförbud dygnet runt

För en vecka sedan uppmanade FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, att Turkiet skulle utreda en annan händelse i Cizre i januari, där obeväpnade civila, med vita flaggor framför sig, blev beskjutna när de hjälpte skadade.

– De blir uppenbarligen nedskjutna i ett regn av kulor, sade Zeid Ra'ad Al Hussein om en uppmärksammad filmupptagning av händelsen, enligt Reuters.

Utegångsförbud råder dygnet runt i flera städer i sydöstra Turkiet, bland annat Cizre. Enligt tidningen Todays Zaman har 100.000 av stadens 120.000 invånare flytt undan striderna.

Den turkiska militären säger att 733 PKK-medlemmar dödats under operationer i staden sedan i december, men förnekade att civila dödats.

Civila döda i konflikten

I december hävdade människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) larm att fler än 100 civila dödats sedan i oktober och att många fler civila kommer att dödas under den pågående offensiven. HRW:s kontor i Turkiet har intervjuat lokala människorättsgrupper och intervjuat människor på plats i sydöstra Turkiet. Bara under september och november har man kunnat dokumentera 15 civila dödsoffer under de långtgående utegångsförbuden.

FAKTA: VÄRSTA PÅ ÅRTIONDEN

Visa

Striderna mellan Turkiet och den kurdiska PKK-gerillan är de värsta på två årtionden, sedan de blossat upp på nytt i juli i fjol. Sedan dess har flera än 150 civila, liksom hundratals armésoldater och PKK-medlemmar, dödats enligt Amnesty International och regeringskällor.

I december trappades striderna upp i städerna Cizre och Silopi samt i distriktet Sur i Diyarbakir.

Kurderna utgör cirka 15 miljoner av Turkiets 75 miljoner invånare. Många anser sig diskriminerade.

Konflikten mellan Turkiet och PKK har sedan 1984 krävt omkring 40.000 människoliv.

PKK betraktas av såväl Turkiet som EU och USA som en terroristorganisation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer