Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Stämningen är väldigt hög”

Uppdaterad
Publicerad

Världens ledare tar farväl av Nelson Mandela i Johannesburg.

Följ vår liverapportering från minnesceremonin.

Närmare 100 statsöverhuvuden är på plats i Sydafrika för att hedra minnet av anti-apartheidikonen Nelson Mandela. Minneshögtiden hålls på FNB-stadion i Soweto. På plats finns SVT:s utrikeskorrespondent Johan Ripås.

– Stämningen är väldigt hög. Det är inte en sörjande stämningen, utan man är här för att hedra Nelson Mandela. Man sjunger och är glada i regnet, säger han.

Sydafrika står inför en enorm utmaning när så exeptionellt många presidenter,premiärministrar och kungligheter besöker landet på en och samma gång. Säkerhetspådraget är gigantiskt och enligt uppgift ska uppåt 11.000 polis och militärer vara ute på gatorna för att hålla ordningen.

– Det är den största statsbegravningen någonsin och kan kanske jämföras med en påvebegravning. Bara ett statsbesök av en president är ett enormt engagemang, nu är det nära 100, säger Johan Ripås.

Fyra presidenter från USA

Sverige representeras av kronprinsessan Victoria och statsminister Fredrik Reinfeldt. Dessutom har Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin fått en särskild inbjudan av Mandelas parti ANC.

Från USA deltar president Barack Obama tillsammans med de tre tidigare presidenterna Bill Clinton, George Bush och Jimmy Carter. Här är den officiella listan över vilka statsöverhuvuden och kungligheter som deltar.

Barack Obama väntas hålla tal under ceremonin på Johannesburgs fotbollsstadium. På samma arena gjorde Nelson Mandela sitt sista stora publika framträdande för tre år sedan.

På nittio platser runt om i Sydafrika kommer människor kunna följa ceremonin från storbildsskärmar som satts upp. Under de tre följande dagarna kommer Mandela att ligga på lit de parade i den näraliggande staden Pretoria. Dessa dagar kommer Mandelas kista att föras i procession genom staden så människor får tillfälle att hylla honom.

SVT sänder direkt

Sveriges Television är på plats och direktsänder hela ceremonin i SVT1 och på webben mellan 09.40 och 16.00. Sändningen leds av Marianne Rundström och Hannes Nelander. På plats i Johannesburg finns SVT:s korrespondent Johan Ripås och i studion kommenterar och analyserar före detta Afrikakorrespondenten Marika Griehsel, utrikeskommentator Bo Inge Andersson och Erika Bjerström, utrikesreporter med Afrika som specialområde.

Bland gästerna i studion finns Tomas Ledin, Carl Bildt, Mona Sahlin, Blossom och Graham Tainton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nelson Mandela död

Mer i ämnet