Bilder från al-Atarid i nordvästra Syrien dit SVT:s team reste i hemlighet. Foto: Anna Stålberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”De har skjutit sönder vanliga bostäder”

Uppdaterad
Publicerad

–Vi har träffat män som gripits och misshandlats brutalt och många är desperata och förtvivlade. Det berättar SVT:s Mellanösternkorrespondent nyss hemkommen från ett oroligt Syrien.

Samir Abu Eid har precis kommit tillbaka till basen i Istanbul efter att de senaste dagarna, tillsammans med fotograf Anna Stålberg, rest runt i det drabbade landet.

I tre dagar har de besökt byar och städer i delar av norra Syrien, dit man tog sig illegalt via Turkiet.

Platser som varken journalister eller FN-observatörer besökt.

–Den enda möjligheten att jobba fritt i Syrien nu är att ta sig in illegalt. Och det kan man göra, med vissa svårigheter, säger Samir Abu Eid.

Oppositionsfäste nu öde

Bland annat besökte man staden al-Atarid. En strategisk viktig stad med 25.000 invånare i landets nordvästra del. Dessutom ett oppositionsfäste som regimen inte vill förlora kontrollen över.

Den senaste veckan har staden beskjutits nästan dagligen. Dels utifrån med artilleri, men regeringsarmén har även använt stridsvagnar och marktrupper i sin offensiv.

–Vi var där på morgonen efter en nattlig räd och såg bland annat spår från stridsvagnar. Man hade skjutit sönder hus, vanliga bostäder. Vi såg stora hål i väggarna.

Flera hus var också utbrända.

–Vi var inne i massa nedbrunna hus som tillhörde aktivister. Det här tillvägagångssättet har regimen använt tidigare, säger Samir Abu Eid.  

–Staden var nästan helt öde. Många hade flytt till andra städer och byar i närheten. Men vi träffade män som hade gripits och misshandlades. När man såg deras skador såg man att det rörde sig om batongslag eller att de blivit piskade.

President Bashar al-Assad har talat i parlamentet i dag. Han säger bland annat att landet står inför en utländsk sammansvärjning som har som mål att förstöra landet. Vilken utveckling tror du Syrien kommer att ta de närmsta veckorna? 
–Jag tror att våldet kommer att öka och det rycker allt närmare ett inbördeskrig. När sådana massaker som den i förra veckan blir kända för allmänheten vänder fler och fler sig mot regimen.

–Då kanske fler soldater deserterar från den reguljära armén och oppositionsarmén växer sig starkare och kan få tillgång till mer vapen, vilket gör att konflikten kan bli än mer utdragen.

Vad säger vanliga människor som ni träffat i veckan?

–De vädjar om hjälp och det har de gjort väldigt länge. Men folk blir mer och mer desperata och förtvivlade. Många hoppas på att FN-observatörerna ska kunna stoppa attackerna, men på grund av striderna vågar de inte åka till de här ställena.

Samir Abu Eid vittnar även om orörda städer och byar. Platser där oppositionen har kontroll.

–Vi har sett en del stora demonstrationer. Människor fortsätter att gå ut på gatorna och kräva presidentens avgång. Det finns ett väldigt starkt mod och stor beslutsamhet.

–De flesta säger att det inte finns någon väg tillbaka. Fler och fler vågar visa sina ansikten och uppge sina namn när vi intervjuar dem. Bara det innebär stora risker för de här människorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet
Bilder från al-Atarid i nordvästra Syrien dit SVT:s team reste i hemlighet. Foto: Anna Stålberg/SVT
Fotograf Anna Stålberg och korrespondent Samir Abu Eid i norra Syrien. Foto: SVT