Abbas ber EU erkänna palestinsk stat

Uppdaterad
Publicerad

Palestiniernas ledare Mahmud Abbas kommer att be EU om att officiellt erkänna en palestinsk stat när han i dag möter europeiska utrikesministrar. Det uppger den palestinske utrikesministern Riyad al-Maliki.

Ett erkännande av en palestinsk stat skulle kunna bli ett svar på USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, säger al-Maliki.

– Eftersom Trumps beslut har ändrat spelets regler väntar han (Abbas) sig att de europeiska utrikesministrarna gemensamt erkänner staten Palestina, som ett sätt att svara på Trumps beslut, säger Maliki i en intervju.

Träffar 28 utrikesministrar

Abbas möter under dagen EU:s utrikeschef Federica Mogherini och de 28 utrikesministrarna. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade ett liknande möte i december.

Vägrar möta Pence

Diplomater och tjänstemän i Bryssel har sagt att ett erkännande av en palestinsk stat inte är aktuellt under måndagen. Varje enskild medlemsstat måste fatta beslut i frågan.

Abbas möte i Bryssel sammanfaller med USA:s vicepresident Mike Pences besök i Israel. Palestiniernas ledare vägrar möta Pence under besöket på grund av USA:s Jerusalem-beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s ambassad i Israel

Mer i ämnet