26 december 2004. Ett bröllopssällskap i Acehprovinsen i Indonesien blir vittne till när flodvågen sveper in över land med förödande kraft. Hela staden förintas inför deras ögon.

Aceh nära bli utraderat av jättevågorna

Uppdaterad
Publicerad

Aceh-provinsen i Indonesien drabbades allra hårdast när tsunamin slog in. Ett filmklipp taget av en bröllopsfotograf visar vattenmassornas förödande kraft.

Bilderna är så fruktansvärda att de nästan inte går att ta in. Platsen är Aceh-provinsen på norra Sumatra i Indonesien, det är tidig morgon på annandagen 2004. Filmklippet börjar med ett bröllopssällskap som under skratt och rop gör sig redo för dagens fest. Men den glada stämningen byts snart ut mot fasansfulla scener.

Från en balkong flera våningar upp i ett hus bevittnar bröllopsgästerna hur en svart massa av havsvatten störtar fram nedanför. Där deras stad med hus, träd och människor förut fanns syns nu bara vatten. Medan människorna på balkongen gråter och skriker flyter vrakdelar, bilar och hustak förbi i rasande fart.

Stora delar av Aceh slukades av havet den dagen. En tredjedel av provinshuvudstaden Banda Aceh utraderades och många byar försvann i princip från kartan när tsunamin slog in. Omkring 170.000 människor i Indonesien tros ha omkommit, den absoluta majoriteten i Aceh, men siffrorna kan enligt vissa beräkningar vara mycket högre än så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år efter flodvågskatastrofen

Mer i ämnet