Advokat: Assange söker asyl i Frankrike

Under fredagen kommenterade Wikileaksgrundaren Julian Assange beslutet att förundersökningen om våldtäkt i Sverige läggs ner. Enligt uppgifter från en av Assanges advokater kommer han nu söka politiskt asyl i Frankrike istället.

När Julian Assange klev ut på balkongen höjde han en knuten näve innan han kommenterade de senaste händelserna.

– Det här är en stor seger för mig och FN:s system för mänskliga rättigheter, säger Julian Assange.

Förundersökningen om misstänkt våldtäkt läggs ner eftersom överåklagaren Marianne Ny anser att alla möjligheter att driva utredningen framåt är uttömda.

– Sju år utan att åtal, medan mina barn växte upp utan mig, det är inget jag kan förlåta eller glömma, säger Julian Assange.

LÄS MER: Åklagaren lägger ned utredningen mot Julian Assange

Söker politiskt asyl i Frankrike

Enligt uppgifter från en av Assanges advokater, Juan Branco, kommer han nu söka asyl i Frankrike, rapporterar The Telegraph.

I juni 2012 ansökte Julian Assange om politiskt asyl i Ecuador och har sedan dess befunnit sig på ambassaden. Det eftersom att han riskerat att gripas av brittisk polis om han lämnat ambassaden.

– Jag vill tacka Ecuador för att de beviljade mig asyl, trots påtryckningar att inte göra det, säger Julian Assange.

Om asylrätten säger han:

– Vi har alla rätt att söka asyl, få asyl och njuta av asyl. Jag har den rättigheten, vi har alla den rättigheten.

LÄS MER: Detta har hänt i Assangefallet

Hindrar inte Wikileaks

Julian Assange berättar också att det här inte kommer att hindra Wikileaks arbete och att de i dag släpper materian från CIA.

– Hoten mot mig, mina anställda och Wikileaks kommer inte tolereras och har inte tolerarats. Våra publiceringar kommer fortsätta, säger Julian Assange. 

LÄS MER: Wikileaks: Läckorna som chockade världen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet