President Joe Biden under en pressträff tidigare i januari Foto: Andrew Harnik/AP/TT

FBI: Inga fler hemligstämplade dokument funna

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen genomförde FBI en planerad sökning i USA:s president Joe Bidens sommarhus i Rehoboth Beach i delstaten Delaware, efter att hemligstämplade dokument hittats på andra ställen.

Strax före 19 på onsdagen meddelade FBI att det avslutat sökandet och att inga hemligstämplade dokument hittats.

”Genomsökningen i dag är ytterligare ett steg i en grundlig och planerad process som justitiedepartement fortsätter genomföra och som vi kommer fortsätta att underlätta och stötta fullt ut”, meddelar advokaten Bob Bauer i ett uttalande.

Sökningen är en del av utredningen om eventuell felhantering av hemligstämplade dokument, och följer en 13 timmar lång genomsökning av Bidens hem i Wilmington som genomfördes den 20 januari.

I bostaden i Wilmington hittades hemligstämplade dokument, och några handskrivna anteckningar togs också i beslag. Dokumenten var både från Bidens tid som senator och som vicepresident medan handskrivna anteckningarna var från tiden som vicepresident.

Tredje platsen som undersöks

Hemligstämplade dokument har även hittats vid Penn Biden Center i Washington, en tankesmedja som är kopplad till University of Pennsylvania där Biden tidigare varit hedersprofessor.

Bidens hem i Rehoboth Beach är den tredje platsen som undersöks av myndigheterna.

Presidenten har frivilligt tillåtit justitiedepartementet att få tillgång till hans olika residens som en del av deras utredning.

Tidigare har Bidens personliga advokater sökt igenom hans bostad i Rehoboth beach, och har uppgett att de inte hittat några officiella eller hemligstämplade dokument där.

Dokument hos flera politiker

Den senaste tiden har hemligstämplade dokument påträffats hos flera amerikanska politiker.

I augusti 2022 genomfördes en husrannsakan i den tidigare presidenten Donald Trumps residens Mar-a-Lago i Florida, under vilken FBI-agenter beslagtog 33 lådor med över 100 hemligstämplade dokument.

Ett av de säkerhetsklassade dokumenten ska ha innehållit information om ett annat lands kärnvapenförmåga.

I slutet av januari i år hittades hemligstämplade dokument även hos den förre vicepresidenten Mike Pence i hans hem i delstaten Indiana.

Pence har sagt att han inte varit medveten om att dokumenten fanns i hans bostad – men att hans ovetskap inte var någon ursäkt.

Hör mer om hur de hemligstämplade dokumenten kan påverka Joe Biden i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fouad Youcefi: Så kommer dokumenthärvan ställa till det för president Joe Biden. Foto: SVT, Andrew Harnik/AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.