Norska säkerhetstjänsten genomförde en husrannsakan i justitieministern Tor Mikkel Wara och hans sambos genensamma hem i Oslo efter brottsmisstankar mot sambon. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/AP/TT

Sambons advokat: ”Polisen är inne på ett blindspår”

Publicerad

Sambon till norska justitieministern som greps av polisens säkerhetstjänst, PST, på torsdagen har släppts på fri fot. Det uppger hennes advokat för norska medier. Sambon nekar till misstankarna mot henne om att ha iscensatt hot mot familjen.
– Hon är väldigt bestämd om att polisen är inne på ett blindspår, säger sambons advokat till norska VG.

På torsdagen valde säkerhetstjänsten att gripa sambon till justitieminister Tor Mikkel Wara, tillhörande Fremskrittspartiet, gällande en anlagd brand i familjens bil i söndags.

Säkerhetstjänsten har under dagen hållit förhör med sambon och genomfört en husrannsakan i parets bostad, rapporterar Aftenposten.

Sambons försvarsadvokat John Christian Elden säger till norska VG att sin klient svarade på alla frågor och gav PST tillgång till alla upplysningar för att understryka hennes oskuld, vilket enligt honom fick henne släppt.

– Jag har haft ett långt samtal med min klient efter förhören. Hon är väldigt bestämd om att polisen är inne på ett blindspår, säger han.

Misstänks ha iscensatt hot

Säkerhetstjänsten misstänker att sambon satte eld på familjens bil som stod parkerad på uppfarten till deras hem, och har försökt att få det att se ut som om det utförts av okända gärningsmän.  

Polisen ska nu titta närmare på en rad hotfulla händelser som riktats mot familjen senaste tiden, där bland annat ordet rasist klottrades på bostadens husvägg och ett misstänkt brev hittades bland Waras post.

– Det är inte onaturligt att se ett sammanhang mellan dessa händelser, men hon är inte misstänkt för tidigare händelser, säger chefen för PST Benedicte Bjørnland på torsdagens presskonferens.

Enligt försvarsadvokaten ska justitieministern, som har fått ta paus från sitt regeringsuppdrag, inte ha haft några misstankar om att sin sambo ska ha iscensatt hot mot familjen.

Tidigare händelser

Visa

Även tidigare hot mot familjen kommer att undersökas, uppger Benedicte Bjørnland:

 • 6 december försökte någon tända eld på parets bil, och ordet rasist klottrades på husväggen.
   
 • 17 januari brann en soptunna utanför Waras hus.
   
 • 11 februari hittade polisen spår av brandfarlig vätska under justitieministerns bil.
   
 • 2 mars hittades ett misstänkt brev bland Waras post.
   
 • 10 mars började Waras bil brinna utanför hans bostad. Det är den branden som nu misstänks vara anlagd av hans sambo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer