Afghanistan: Nej till återtagande

Uppdaterad
Publicerad

Afghanistans parlament har röstat nej till återtagandeavtalet med Sverige. Men det är för tidigt att säga vad omröstningen har för betydelse, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till P4 Göteborg. Regeringen söker kontakt med den afghanska regeringen för att reda ut frågan.

– Men även om vi inte skulle kunna tillämpa vårt bilaterala avtal kan vi ändå tillämpa den överenskommelse som finns mellan EU och Afghanistan. Den överenskommelsen ger oss samma möjligheter att genomföra återvändanden som det bilaterala avtalet skulle ge oss.

Johanssons bedömning är att det europeiska avtalet står fast.

Återtagandeavtalet mellan Sverige och Afghanistan som förhandlades klart i oktober i år innebär att Afghanistan åtar sig att ta emot sina egna medborgare som inte fått uppehållstillstånd i Sverige, även om återsändandet sker under tvång.

I avtalet står också inskrivet att Sverige ska ge ett etableringsstöd till de personer som skickas hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer