Afghanistanexperten: ”Moraliskt svår situation för västländerna”

Publicerad

Taliban-mötet i Oslo pågår bakom låsta dörrar och än har det inte kommit ut några konkreta lösningar mellan väst och talibanerna.

– Att hitta en lösning på detta är otroligt svårt, säger Helene Lackenbauer, Afghanistanexpert på FOI.

Förhandlingar pågår i Norge mellan talibanregimen i Afghanistan och västländerna. Något som kritiserats från många håll.

-Det är en otroligt svår stiuation. Det är en regim som man har kämpat emot i 20 år och många har mist sitt liv av västs soldater inklusive svenska. Och nu är man tvingad att förhandla med dem på grund av den humanitära situationen – att hitta en lösning på detta är otroligt svårt, säger Helene Lackenbauer, Afghanistanexpert på FOI och fortsätter:

– Afghanistan var inte framgångsrikt med att upprätthålla mänskliga rättigheter innan talibanerna tog över så det här är en moraliskt svår situation för västländerna.

Afghanistans intresse av mötet ligger dels i att få ut de 87 miljarder kronorna som är frysta i den amerikanska centralbanken. Men också att isoleringen från andra länder ska brytas. Västländernas krav handlar bland annat om att flickor ska få gå i skola, kvinnor ska få arbeta och talibanerna måste respektera minoritetsgrupper.

”Kommer försöka hitta tekniska lösningar”

Helene Lackenbauer tror att länderna kommer att gå en mellanväg.

– Västvärlden kommer inte att erkänna dem som en legitim stat, men man kommer att förhandla med dem. Från Afghanistans sida kommer de försöka att hitta tekniska lösningar som gör att väst blir tillfredsställda, säger hon.

Samir Abu Eid, utrikeskorrespondent, konstaterar att talibanerna, som erfarna diplomater, vet hur de ska svara på kraven – men påpekar att kraven från väst ökat.

– Det Norge säger i dag är att de kommer ställa mätbara krav som ska gå att följa upp, vi får se om talibanerna går med på det för att få bistånd och en normalisering i relationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.