SVT:s utsända fotograf Marco Nilson och reporter Claes JB Löfgren på plats i Mazar-e Sharif Afghanistan. 21-årige polisen Fardin. till höger. Foto: SVT

Afghanska polisen rustar upp när trupper lämnar landet

Publicerad

Den afghanska polisen, tillsammans med landets armé, ska garantera fred och stabilitet nu när de utländska trupperna lämnar landet. Miljarder dollar och stora resurser har lagts ner på att rusta upp den afghanska polisen. Den stora frågan afghanerna, och omvärlden, nu ställer sig: kommer polisen att klara hoten från talibaner, kriminella nätverk och vanlig vardagskriminalitet?

SVT:s reporter Claes JB Löfgren rapporterar från Mazar-e Sharif.

Afghanistan är känt som ett av världens våldsammaste länder. Därför är det något av en paradox att miljonstaden Mazar-e Sharif har så låg brottsstatistik. Ett 20-tal brott på två år i distrikt fem med 100.000 invånare påstår distriktets polischef tacka vare att den sociala kontrollen är omfattande och polisen har regelbunden kontakt med by-äldsten och imamer.

Men samtidigt är det många av brotten som aldrig hamnar i statistiken. Våld mot kvinnor i hemmet leder sällan till att förövarna varken grips eller straffas. Våld inom eller mellan familjer regleras ofta utanför rättssystemet, att betala sig fri från ett brott till polisen har länge varit en del av den afghanska traditionen.

Stort förtroende för polisen

Men det finns tecken på en förändring till det bättre.

– De som begick brott och missbrukade polisuniformen blev gripna, dömdes och satta i fängelse, säger Abdul Rahman Rahimi polischef i Balkhprovinsen.

– Alla opinonsundersökningar de senaste åren visar att förtroendet för afghansk polis ökar, trots att de flesta av landets 157.000 poliser är mycket unga, många analfabeter och också dåligt betalda, säger SVT:s reporter Claes JB Löfgren på plats i Mazar-e Sharif.

Men den stora fråga nu är hur den afghanska polisen ska kunna stå emot hoten från talibaner och andra kriminella nätverk, nu när de utländska trupperna lämnar landet: 

– Talibanerna kommer tillbaka lika säkert som Afghanistan har en himmel och en jord, säger butiksägaren Mohammad Kahli. 

Men 21-årige polisen Fardin är inte rädd, trots talibanernas självmordsbomber, som är den vanligaste dödsorsaken för afghanska poliser:

– Jag är inte rädd eftersom jag tjänar mitt folk. Och om jag blir dödad är det bättre att jag blir det än många civila, säger han till SVT.

Se reporter Claes JB Löfgren och fotograf Marco Nilsons reportage ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.