Valresultatet i Kongo-Kinshasa ifrågasätts stort internationellt. Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT

Afrikanska unionen ifrågasätter valsegrare i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

Afrikanska unionen uppmanar Kongo-Kinshasa att tills vidare dra tillbaka det officiella resultatet från presidentvalet. AU uttrycker grava tvivel på resultatet och har skickat en delegation för att försöka lösa krisen.

Den styrande koalitionen i Kongo-Kinshasa fick ny majoritet i parlamentet och oppositionsledaren Félix Tshisekedi utropades till segrare i presidentvalet. Allt enligt landets valkommission.

Men det resultatet är starkt ifrågasatt, såväl inom som utom Kongo-Kinshasa.

Afrikanska unionen (AU) sällar sig nu till kritikerna och har i ett officiellt uttalande uppmanat landet att dra tillbaka det officiella resultatet av valet i slutet av 2018.

Skickat delegation

Under ett pågående möte i Etiopien har organisationen diskuterat valet och skickat ut ett gemensamt uttalande: ”Statsöverhuvudena som var med på mötet drog slutsatsen att det fanns grava tvivel på överensstämmelsen mellan de preliminära valresultaten, som den oberoende valkommissionen utropat, och de röster som lagts.”

AU har nu skickat en ”högt uppsatt delegation” till Kinshasa för att försöka lösa den politiska krisen.

Redan dagarna efter valet den 30 december ifrågasatte bland andra den inflytelserika katolska kyrkan och Frankrike resultatet. Sedan dess har även EU och USA gjort samma sak.

Enligt valobservatörernas rapporter skulle oppositionskandidaten Martin Fayulu stå som segrare.

”En kupp”

Fayulu har lämnat in en formell protest mot resultatet hos författningsdomstolen med krav på omräkning av rösterna. Hans kampanj hänvisar till sin kontrollräkning som man hävdar visar att deras kandidat egentligen vann en jordskredsseger. Fayulu kallar resultatet en kupp och det finns spekulationer om att Tshisekedi bakom kulisserna ingått ett avtal med president Joseph Kabila.

Afrikanska samarbetsorganisationen SADC har tidigare också krävt att rösterna ska räknas om, men i ett uttalande på torsdagen dämpade de sin kritik och bad det internationella samfundet att respektera Kongo-Kinshasas suveränitet och integritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.