Foto: Scanpix

Ägare till ”mördarhundar” kan få livstid i England

Uppdaterad
Publicerad

Straffet för ägare till hundar som dödat människor kan komma att höjas från två år till livstid i England och Wales. Den brittiska regeringen genomför nu en nätundersökning för att se om folket stöder förslaget.

16 personer har blivit dödade av hundar i Storbritannien sedan 2005. I mars i år dog en 14-årig flicka i en förort till Manchester, efter att ha blivit attackerad av fyra hundar på besök hemma hos en vän.

I dagsläget täcker den brittiska lagstiftningen bara attacker av hundar i offentliga och privata miljöer där folk är förbjudna från att vara.

Gör nätundersökning

I februari diskuterades om inte lagen kunde utvidgas att gälla även privata miljöer där hundarna tillåts att vara, exempelvis i ägarens hus. Den brittiska regeringen startar nu en undersökning på nätet för att utreda om det finns stöd från folket att höja och utvidga straffen, rapporterar The Guardian.

I undersökningen, som fungerar som en omröstning, ska folket i England och Wales bland annat ta ställning till om en hundägare förtjänar sju, tio, 14 år eller livstid i fängelse, om ägarens hund dödat någon.

Max ett år i Sverige

Enligt den svenska lagen är det högsta straffet för någon som bryter mot lagen om tillsyn över hundar och katter ett års fängelse.

– Sedan beror det givetvis på omständigheterna om hur det har gått till. Om man exempelvis bussar sin hund på någon blir det ju en annan påföljd, säger Catarina Eriksson Sandberg hos Djurskyddspolisen i Stockholm.

Vad tycker du om lagen som kan bli verklighet i England och Wales? Diskutera saken på vår Facebook-sida.

I Lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter, stadgas bland annat att hundar ska hållas under sådan tillsyn att de inte orsakar skada eller avsevärd olägenhet. Det innebär att det är din skyldighet som hundägare/hundhållare att vidta de åtgärder som krävs för att förebygga att något händer.

  • Känner du till att din hund är aggressiv mot eller har bitit andra hundar och/eller människor bör hunden förses med munkorg och föras av någon som kan hantera den.
  • Hundar ska i de flesta kommuner hållas kopplade på offentlig plats som ej utgör hundrastområde/ hundrastgård. 
  • Hundar ska vara märkta och registrerade.
  • Under perioden 1 mars till 20 augusti ska hundar hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt, övrig tid ska de hindras att driva eller förfölja vilt.

Straff för brott mot lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter är böter eller fängelse i högst ett år.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer