Ubåtsägaren Peter Madsen i Dragør Havn på fredagen. Foto: TT

Ägaren till ubåten: Det tog cirka 30 sekunder för Nautilus att sjunka

Uppdaterad
Publicerad

Det tog bara 30 sekunder för ubåten Nautilus att sjunka utanför danska kusten. Nu berättar ägaren Peter Madsen om dramat.

– Ubåten sjönk där ute på grund av fel på en ventil, säger han.

Den kända danska uppfinnaren Peter Madsen, som själv har designat och byggt ubåten, anmäldes saknad under torsdagen när han färdades i sin farkost utanför Köpenhamn. Räddningsmanskapet lokaliserade ubåten i Køge, fyra mil söder om Köpenhamn, men den sjönk i samband med räddningen.

LÄS MER: Försvunna ubåten återfunnen – sjönk under räddningen

”Allvarlig situation”

Ägaren Peter Madsen, som säger att han var ensam ombord, kom i land välbehållen. Han berättar att han var på en testresa med farkosten.

– Jag fixade med några saker på ubåten. Så blev det fel på min ballasttank. Det var inte särskilt allvarligt innan jag började reparera det, och så blev det plötsligt mycket allvarligt. Så tog det cirka 30 sekunder för Nautilus att sjunka och jag kunde inte stänga luckorna eller något. Men det var nog mycket bra, för annars hade jag fortfarande varit där nere, säger han till danska TV2.

Han säger att han mår bra.

– Det är helt okej med mig med hänsyn till omständigheterna. Ubåten sjönk där ute på grund av fel på en ventil, säger han till Berlingske och fortsätter:

– En sådan situation är alltid allvarlig.

Samtidigt är han ledsen över att ubåten sjönk.

– Jag vet inte om jag kommer att se den igen.

Kvinna anmäld försvunnen

En svensk kvinna har anmälts försvunnen i samband med ubåtsturen. Kvinnan ska ha varit ombord när ubåten lade ut från Köpenhamn vid 20.30-tiden på torsdagskvällen, skriver TV2. Hennes svenska partner anmälde henne försvunnen vid 2.30-tiden natten till fredagen.

Men Peter Madsen säger att han var ensam ombord och att kvinnan gick i land på torsdagskvällen i Köpenhamn.

LÄS MER: Svensk kvinna anmäld saknad

TV: Se när Peter Madsens ubåt sjösätts

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.