Kvinnan figurerar med vapen på många bilder på sin Facebooksida. Foto: Privat

Agentmisstänkt kvinna försökte ordna möte med Trump

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som gripits i USA är misstänkt för att vara en agent som hade tagit sig in i konservativa cirklar för den ryska statens räkning, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Den 29-åriga kvinnan greps i söndags och en domare beslutade på onsdagen att hon kommer hållas häktad fram till en eventuell rättegång. I ett dokument inlämnat till domstolen lade åklagarmyndigheten fram bevisning och skäl till att kvinnan inte skulle släppas mot borgen.

Misstänks ha infiltrerat vapenlobbyn

Anklagelserna går i korthet ut på att hon ska ha försökt påverka det republikanska partiet å Rysslands vägnar och att vägen dit gick genom National Rifle Association (NRA), lobbygruppen som motarbetar mer restriktiva vapenlagar i USA. Det brottsliga är i så fall att hon inte redovisat för amerikanska staten att hon jobbar för Ryssland.

Kvinna hade i hemlandet grundat en organisation som arbetade för mer liberala vapenlagar i Ryssland. Hon började sedan arbeta som assistent åt en tidigare senator i det ryska parlamentet för Vladimir Putins parti, som nu arbetar på den ryska centralbanken. Han ska ha presenterat henne för högt uppsatta personer inom NRA. En lobbyorganisation som donerar stora summor till framför allt Republikanerna och har många politikers öra.

”Du har överträffat Anna Chapman”

På sin Facebookprofil lade hon upp många bilder där hon syns med olika konservativa politiker och högt uppsatta personer inom NRA. Enligt domstolsdokumentet fungerade den tidigare senatorn som hennes ”hanterare” under tiden hon bodde i USA.

”Du har överträffat Anna Chapman” ska han ha skrivit i ett meddelande till henne.

Chapman var en rysk spion som greps i USA 2010. Hon var en av tio agenter som sedan utlämnades till Ryssland i en fångutväxling där bland andra Sergej Skripal släpptes ur ryskt fängelse. Skripal flyttade till Storbritannien och i mars i år förgiftades han och dottern Julia med nervgiftet Novitjok. Storbritannien har anklagat Ryssland för att ligga bakom giftattacken.

Bevakades av polisen

Den federala polisen FBI hade under lång tid följt kvinnans förehavanden i USA, där hon vistades sedan 2016. Enligt FBI:s utredning hade kvinnan ett förhållande med en nästan dubbelt så gammal man, som arbetade som politisk konsult åt republikanerna. Genom honom ska hon ha fått tillgång till ett större nätverk av personer med politiskt inflytande.

Dokument som hittats under husrannsakan ska visa att hon ogillade att bo med mannen och åklagaren påstår att hon vid minst ett tillfälle ska ha erbjudit sexuella tjänster mot en position inom en intresseorganisation, som tros vara NRA.

Till åklagarens framlagda bevismaterial hör också ett foto när hon träffar en rysk diplomat, som misstänks arbeta för den ryska underrättelsetjänsten. Han tvingades kort därefter lämna USA på grund av amerikanska sanktioner.

Nekar till alla anklagelser

Amerikanska medier rapporterar att kvinnan vid ett valmöte under Donald Trumps valkampanj ställde en fråga till Trump om relationen till Ryssland och att hon pratat med Trumps son under ett NRA-konvent. Trumps kampanjorganisation ska ha tackat nej när kvinnan föreslog ett hemligt möte mellan Trump och Rysslands president Vladimir Putin.

Under onsdagens förhandling i rätten uppgav den 29-åriga kvinnan genom sin advokat att hon var i USA för att studera. Hon nekar till alla anklagelser och advokaten pekar på att hon samarbetat med myndigheter och valde att stanna kvar i landet trots att FBI genomförde en husrannsakan hos henne redan i april i år. Enligt advokaten är hon en politiskt intresserad person som ville skapa sig ett nätverk i USA för egen del.

Ryssland: Försök att underminera mötet

Det här fallet har inte en del av utredningen om att Ryssland misstänks ha påverkat det amerikanska valet. Det ryska utrikesdepartementet menar dock att gripandet av kvinnan är ett sätt att ”underminera de positiva effekterna” av Donald Trumps och Vladimir Putins möte i Helsingfors. Det amerikanska justitiedepartementet offentliggjorde nyheten om gripandet i måndags, samma dag som presidenterna möttes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.