Presidentens ”honnör till Amerika” på nationaldagen 4 juli var i år betydligt mer politiskt än talet han höll förra året, skriver SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi i sin analys. Foto: Patrick Semansky/AP

Aggressivt och politiskt av Trump som slåss för att vända opinionen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Förra året, när Trump för första gången arrangerade det han kallar ”honnör till Amerika”, tystnade han många kritiker. Han höll då ett ganska enande tal, nästan fritt från politik som fokuserade på USA:s historia och storhet. Nattens tal var något helt annat.

Fouad Youcefi

Reporter

Årets ”honnör till Amerika” blev aggressivare och mer politiskt, ett kampanjtal med de tre kanske hetaste politiska frågorna i USA just nu: Coronapandemin, protester mot polisbrutalitet och framtiden för kontroversiella statyer runtom i landet. Alla tre togs upp av president Trump.

Det började bara någon minut in i talet efter att presidenten räknat upp vad den amerikanska militären åstadkommit det senaste århundradet. Trump vänder sig då mot demonstranter som protesterat mot polisbrutalitet runt om i landet.

Presidentvalet i USA 2020

”Buntar ihop meningsmotståndare med brottslingar”

”Vi håller nu på och besegrar den radikala vänstern, marxisterna, anarkisterna, agitatorerna, plundrarna och människor som i många fall inte har någon aning”.

Med formuleringen – som alltså skrevs på förhand – buntade Trump ihop högljudda demonstranter och politiska meningsmotståndare med brottslingar. Få, om ens någon amerikansk president har så tydligt attackerat delar av sitt eget folk på självaste nationaldagen.

Donald Trump upprepade sin presidentorder om att anlägga en trädgård för statyer av USA:s ”hjältar” genom historien, däribland flera presidenter – dock ingen demokrat.

”Vi kommer aldrig tillåta en arg mobb att riva ner våra statyer och radera vår historia, indoktrinera våra barn eller trampa på vår frihet”, sa presidenten i sitt tal.

Ligger efter i opinionen

Trump nämnde också coronapandemin ”som kom från Kina”. Presidenten räknade upp vilka framgångar hans administration nått under pandemin, och han påstod felaktigt att 99 procent av coronavirusfallen är harmlösa.

För den som redan bestämt sig för att rösta på president Trump, och som hört hans kampanjbudskap tidigare, så innehöll talet få nyheter. Många fick se den president de älskar, rakare och tuffare än för ett år sedan.

Frågan är dock vilka nya väljare Trump kan vinna över med nattens retorik. Opinionsläget för presidenten ser mycket bekymmersamt ut, och även om Trump vände ett tydligt underläge till valseger för fyra år sedan – så är Bidens ledning just nu omkring dubbelt så stor som Hillarys var mot Trump för fyra år sedan vid samma tid.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet