Enligt en rapport har talibanerna detaljerad information gällande individer som Ahmad, och började söka upp folk bara timmar efter att de intagit Kabul. Bild på talibankrigare i Kabul i fredags. Foto: AAMIR QURESHI/AP/TT

”Ahmad” jobbade för biståndsorganisation – jagas av talibanerna

Uppdaterad
Publicerad

Afghanske Ahmad jobbade öppet för en svensk hjälporganisation innan talibanerna tog över landet. Nu är han jagad, och blev under flyktförsöket ögonvittne till det blodiga attentatet mot Kabuls flygplats.

Ahmad, som egentligen heter något annat, jobbade tidigare vid en svensk biståndsorganisation i Kabul. Han vittnar om hur talibanerna fått kännedom om hans koppling till den utländska organisationen och flera gånger varnat honom för att fortsätta sitt arbete.

– Först skickade de ett meddelande och sedan ett hotbrev. Talibanerna sade till mig att sluta arbeta med utlänningar från väst för att de är ”kuffar” – otrogna.

Dold identitet – nya gömställen

Hoten kommer trots talibanernas tidigare löften om att inte utkräva hämnd mot afghaner som arbetat för utlänningar. Enligt en rapport har talibanerna detaljerad information gällande individer som Ahmad, och började söka upp folk bara timmar efter att de intagit Kabul.

Enligt talibanerna var det ett brott att jobba med utlänningar och särskilt västerlänningar. Men Ahmad vägrade sluta, berättar han. Han säger att han ansåg att arbetet var viktigt.

– Nu är talibanerna överallt. Jag döljer min identitet och gömmer mig hela tiden på nya ställen. Jag försöker ta mig ur Kabul på något sätt men det går inte.

”De ljuger”

Sedan talibanerna på nytt tog över Afghanistan har de velat visa upp en regeringsduglig, mindre radikal och mer försonlig bild. Både för omvärlden och för afghaner. Till exempel har de sagt att mänskliga rättigheter, inklusive kvinnors rättigheter, kommer att respekteras – utifrån deras tolkning av sharia, islamisk lag.

Det tror inte Ahmad alls på och enligt honom har de redan dödat personer på grund av kopplingar till den tidigare regeringen.

– De ljuger, säger han helt enkelt.

– De är barbariska, de känner inte till något om civilisation.

Bevittnade attacken

När Ahmad var på väg till flygplatsen med några vänner skälvde marken plötsligt till och ljudet av den kraftiga explosionen dånade över flygplatsen i Kabul.

– Vi försökte ta oss in och hjälpa folk men amerikanska soldater sköt i luften och vi kunde inte ta oss in. Vi såg massor med ambulanser och hur de bar iväg döda människor.

Fotnot: Ahmad heter egentligen något annat. SVT har valt att inte namnge honom på grund av säkerhetsläget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från Sovjetland till talibanstyre – så har styret ändrats i Afghanistan • Få koll på 60 sekunder

Må Allahs frid och välsignelse vara med dig.

Du heter xx och är från xx -provinsen. Du har studerat vid Kabul University och nu arbetar du för utlänningarna. Du har hjälpt alla som arbetar för amerikanska kristna och otrogna. Därför ska du enligt islamisk lag (sharia) ställas inför rätta. På tisdag kommer första dagen i månaden att äga rum på en plats som kallas Mangor Judgement enligt (sharialag) där du kommer att ställas inför rätta av (sharialag). Om du inte dyker upp förlorar du rätten att överklaga och vet att krigarna i Islamiska Emiraten i Afghanistan är aktiva på mycket oväntade och hemliga platser och du kommer att hittas snart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer