Räddningsfordon på plats i parken där knivattacken ägde rum i fredags. Foto: Christophe Archambault /TT-AFP

Åklagare: Knivattack i Paris utreds som terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som dödade en person och skadade flera i en Parisförort i fredags misstänks ha haft terrormotiv. Det uppger franska åklagare enligt nyhetsbyråerna Reuters och AFP.

I ett uttalande skriver den franska antiterrorenheten att det har framkommit att 22-åringen hade radikaliserats och att dådet var planerat.

”Den mordiska gärningen var noga genomtänkt och var avsedd att sprida skräck eller terror bland allmänheten”, heter det i uttalandet.

Efter dådet hittades skrifter som betecknas som salafistiska (islamskt fundamentalistiska) i mannens väska, uppger polisen enligt AFP.

22-åringen hade även psykiska problem och en historia av drogmissbruk.

Dådet skedde i parisförorten Villejuif. Foto: Google Earth/SVT

22-åringen, kallad Nathan C, sköts ihjäl efter att ha knivhuggit flera personer i Hautes-Bruyères-parken i Villejuif, sju kilometer söder om Paris centrum.

En 56-årig man dödades när han försökte försvara sin hustru mot attacken, uppger Villejuifs borgmästare.

Hustrun och ytterligare en kvinna skadades. Båda har fått lämna sjukhuset, enligt France24.

Distriktsåklagaren Laure Beccuau säger enligt BBC att angriparen skrevs ut från sin senaste sjukhusvistelse i maj 2019 och att han slutade ta sin medicin en månad senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.