Foto: TT/Taylan Yildirim

Amerikanske pastorn som suttit frihetsberövad i Turkiet friges

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske pastor Andrew Brunson dömdes till drygt tre års fängelse när rättegången återupptogs, men har avtjänat sitt straff enligt domstolen.

Fallet har bidragit till iskylan mellan Ankara och Washington. Nu är den amerikanske pastorn Andrew Brunson fri att lämna Turkiet.

När rättegången mot Andrew Brunson i Turkiet återupptogs på fredagen yrkade åklagaren på tio års fängelse, samtidigt ansåg åklagaren att pastorn inte längre skulle behöva sitta i husarrest.

Men domen stannade på drygt tre års fängelse. Och domstolen konstaterade att han inte behöver avtjäna straffet bakom galler eftersom han greps i oktober 2016 och varit frihetsberövad sedan dess. Sedan i juli har Brunson, som drivit en kyrka i Izmir i västra Turkiet, suttit i husarrest i väntan på nästa steg i rättsprocessen.

Grät av glädje

När domen föll grät pastorn av glädje.

– Jag är en oskyldig man. Jag älskar Jesus, jag älskar Turkiet, sade han strax före domstolens beslut.

Pastorn har anklagats, mot sitt nekande, för samröre med bland annat Gülenrörelsen – ledd av predikanten Fethullah Gülen, bosatt i exil i USA – som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för kuppförsöket sommaren 2016.

Inför fredagens rättsförhandling kom uppgifter i tidningen Hürriyet om att åklagarsidan skulle hänvisa till två hemliga vittnen. Ett av dem, som i tidningen kallas ”Svärd”, ska ha sett Brunsons fru under ett kristet möte i västra Turkiet, och på något sätt gjorde mötet vittnet illa till mods.

Advokat Cem Halavurt avfärdade dock omgående vittnesmålet, eftersom den påstådda händelsen inträffade när Brunson var fängslad.

Uppgifter om frisläppande

Dessutom kom uppgifter från tre olika källor till amerikanska NBC News i torsdags om att USA och Turkiet hade nått en överenskommelse om att Brunson skulle släppas i samband med fredagens förhandling – något som nu blev verklighet. Den exakta innebörden i avtalet är oklar men det ska bland annat innehålla löften från USA om att lätta på den ekonomiska pressen mot Turkiet.

Heather Nauert, talesperson för UD i Washington, sade dock att departementet inte har någon kännedom om ett sådant avtal.

– Jag hoppas att han och hans fru ska kunna återvända till USA inom inte alltför lång tid. Det skulle vara ett viktigt steg framåt för USA:s och Turkiets relation, sade Nauert på torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.