Här firas personal ner från helikopter. Nu ska bärgningsbåtarna bogsera fartyget till land under natten. Foto: KV Bergen, Kystvakten/TT

Fartyget i land – efter akuta räddningsoperationen

Uppdaterad
Publicerad

På kort varsel påbörjades en akut räddningsoperation utanför norska kusten. Trots mörkret påbörjades natten till torsdag bogsering av fartyget som varit på drift sedan i måndags – i hopp om att undvika en oljekatastrof.

Nu ligger fartyget vid kaj i hamnen i Ålesund, rapporterar NRK.

I måndags tvingades besättningen överge fartyget ”Eemslift Hendrika” under dramatiska former. Sedan dess har det drivit fritt bland vågorna på Nordsjön utanför den norska kusten.

Ombord på fartyget finns runt 350 ton olja. Och oron växer nu för vad som kan hända om fartyget sjunker eller slår in mot land.

Bogseras mot land

Tidigare under onsdagen meddelade norska sjöfartsverket, Kystverket, att de planerade inför en bärgning av fartyget på torsdagen. Vädret skulle inte tillåta en räddning tidigare än så, menade det.

Men på onsdagskvällen ändrades förutsättningarna.

– Vi anser att det finns en risk att fartyget går på grund inom 10 till 12 timmar, sade Hans-Petter Laahne Mortensholm, på Kystverket, till NRK vid 20-tiden på onsdagskvällen.

Därför skickades en helikopter med bärgningsmanskap till fartyget. Trots nattmörkret hissades personalen ner på fartyget för att säkra att det skulle kunna bärgas under natten.

Strax innan 23 på onsdagskvällen meddelade Kystverket att bärgningsaktionen går åt rätt håll, och fartyget har sedan bogserats till Ålesund på norska västkusten.

Det har färdats i en hastighet på omkring två till tre knop, och vid 17.30-tiden på torsdagen låg fartyget vid kaj i hamnen i Ålesund, rapporterar NRK.

– Väderförhållandena har varit goda, säger Einar Vik Arset till NRK.

Fartyget kommer nu att undersökas.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.