Bilderna från Himmelska fridens torg i Peking, Kina, som visar på skillnaden i luftkvalitet mellan den 1 december – då huvudstaden var tungt förorenad – och den 3 december då luften förbättrats. Nu har myndigheterna utfärdat ett akut smoglarm och skolorna tvingas stänga. Foto: TT

Akut smoglarm i Peking – skolorna tvingas stänga

Publicerad

För första gången någonsin utfärdas en röd varning, den högsta nivån, för luftföroreningar i Kinas huvudstad Peking. Detta tvingar skolor att stänga och stora delar av trafiken får körbud.

Varningen börjar gälla klockan sju på tisdagsmorgonen. Barn och människor med andningsproblem uppmanas att inte vistas utomhus över huvud taget. Alla andra uppmanas att hålla sig inomhus så mycket som möjligt.

– Det är extremt viktigt att skydda barnen från att bli exponerade för denna typ av luftförorening, säger Ma Jung, chef för Pekings miljöinstitut, till The Guardian.

Körförbud varannan vecka

Smogmolnet som la sig över staden på måndagen var enligt Fan Jinglong, anställd vid ett hotell i Peking ”riktigt oroande”.
– Vi har inget annat val än att öka preventiva åtgärder, som att bära mask utomhus hela tiden, säger han till nyhetsbyrån AP.

Förutom stängda skolor kommer även hälften av stadens trafik få körförbud varannan vecka beroende på registreringsnumrets slutsiffra. Extra tunnelbanor och bussar kommer sättas in för att hantera den väntade ökningen av kollektivtrafiksresenärer.

Ma Jung poängterar för The Guardian att åtgärderna kommer bli en stor utmaning för staden.
– Men det här kommer definitivt skydda människors hälsa, säger han.

Giftnivåerna väntas fortsätta stiga

Mätningar visar att PM2.5-partiklarna klättrade mot 300 mikrogram per kubikmeter på måndagen och nivåerna av giftiga partiklar väntas fortsätta stiga. Mätningarna görs bland annat av amerikanska ambassaden.

Det är andra gången den här månaden som ett sådant här smogmoln uppstått i Peking. I februari 2014 höjdes larmnivån för första gången till den näst högsta nivån, orange.

”Skarp varning”

För att röd varning ska utfärdas krävs det att nivåerna av PM2.5 ligger över 200 mikrogram per kubikmeter under en 72-timmars period.  Peking har tidigare drabbats av smogmoln som varat i mer än tre dagar. Dock har detta inte resulterat i röd varning då prognoserna visat att molnen skulle vara tre dagar eller färre.

– Det här är en skarp varning till oss att vi kanske har för mycket utveckling till priset av miljön och det är dags för oss att seriöst hantera luftföroreningar, säger Fan Jinglong.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vårtklimat

Mer i ämnet