al-Assad: Motståndarna ska hamna i helvetet

Uppdaterad
Publicerad

Syriens president Bashar al-Assad höll i dag sitt första större offentliga uttalande om inbördeskriget i Syrien på flera veckor.

Med applåder ekande i bakgrunden tog president al-Assad har plats bakom pulpeten och påbörjade sitt tv-sända tal. al-Assad börjar med att säga att säkerheten och tryggheten i landet i dag är borta.

– I dag är smärta och lidande spritt över Syrien, det finns ingen glädje i något hörn av landet, säger al-Assad.

Många har dödats under konflikten och folket lider, men en lösning som kan dra landet ur det låsta läget är ett måste, framhåller al-Assad.

– Det är det enda sättet att hålla ihop Syrien, säger han.

”Guds fiender hamnar i helvetet”

al-Assad beskriver hans motståndet som ”brottslingar” med stöd från utlandet.

– De är folkets fiender, folkets fiender är Guds fiender och Guds fiender kommer att hamna i helvetet på domens dag, säger han.

President al-Assad beskriver rebellerna som ”terrorister med en al-Qaida-ideologi” som använder terroristaktioner på marken för att främja religiösa motiv.

– De kallar det revolution men det har inget att göra med någon revolution. Revolutionen behöver tänkare, vilka är tänkarna?

Tackade Kina, Ryssland och Iran

al-Assad säger att konflikten inte står mellan regeringen och oppositionen utan mellan landet Syrien och dess fiender. ”Terroristerna” vill förvandla Syrien till ett ”land av jihad” och om de slår rot i samhället kommer det att slita Syrien i stycken såväl politiskt som geografiskt, säger al-Assad.

– Vi har ett enormt ansvar att stå emot detta, säger han.

Presidenten tackar bland annat Kina, Ryssland och Iran, som motsatt sig utländsk inblandning i situationen i Syrien.

”Vi offrar våra själar för dig”

Väst anklagar Syrien för att välja järnnäven för att kväsa motståndet, men det handlar om ett berättigat självförsvar, enligt al-Assad. Samtidigt säger han att regeringen är fast besluten att samtidigt genomföra reformer.

– Vi måste försvara vårat land och parallellt med detta reparera landet internt, säger han.

Efter att ha avslutat talet lämnar al-Assad operahusets scen, omgiven av medlemmar av publiken som samlats runt honom, ropandes ”Vi offrar våra själar, och vårt blod för dig, Bashar”.

Talet sågas

En talesman för den syriska oppositionsalliansen anser at al-Assads tal syftade till att sätta stopp för diplomatiska försök att lösa konflikten.

– Assad ville helt enkelt, med initiativet han kom med, skära av möjligheterna att nå en politisk lösning.

Storbritanniens utrikesminister William Hague, en av al-Assads främsta kritiker i väst, säger att den syriske presidentens ”tomma löften inte lurar någon”.

En talesperson för EU säger efter al-Assads tal att presidenten måste avgå för att bereda plats för en politisk övergång.

Under sitt nästan timslånga tal berörde Syriens president inte någon gång sin egen framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet