Syriens president Bashar al-Assad varnar för militära insatser. Arkivbild. Foto: TT

Al-Assad varnar väst: ”Attack kommer leda till ytterligare instabilitet”

Uppdaterad
Publicerad

Den syriske presidenten Bashar al-Assad varnar ledare i väst för att ta till militära insatser som svar på den misstänkta kemvapenattacken i Douma. – Det kommer bara att leda till ytterligare instabilitet, säger al-Assad enligt Reuters.

Under torsdagen håller FN:s säkerhetsråd ett nytt möte om läget i Syrien. Samtidigt har både Frankrike, USA och Storbritannien uppgett att de överväger militära insatser mot Syrien.

Ali Akbar Velayati, rådgivare till Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, säger att hoten från väst är baserade på lögner, enligt Reuters.

Ryssland har hotat att slå tillbaka om robotar skjuts mot Syrien. Många av den syriska regimens viktigaste militäranläggningar skyddas av ryska försvarssystem eller finns på baser där rysk, iransk och syrisk personal verkar tillsammans.

Krislinje i bruk

Kreml uppger att en krislinje mellan Moskva och Washington är i bruk. Den ska bidra till att oavsiktlig konfrontation i Syrien undviks.

– Linjen används och är aktiv av båda parter, säger talespersonen Dmitrij Peskov vid en presskonferens.

Trump: ”väldigt snart eller inte alls”

Den amerikanske presidenten Donald Trump har sagt att han håller Syrien och Ryssland ansvariga för attacken i Douma, och uppmanade under onsdagen Ryssland att ”göra sig redo”.

Vita huset har dock sagt att det inte finns någon tidsplan och att alla alternativ övervägs. Under torsdagen twittrade Donald Trump att han aldrig sagt när en attack mot Syrien skulle kunna ske. ”Det kan bli väldigt snart eller inte snart alls”, skrev Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.