Den misstänkte imamen har varit häktad i över ett år. I fredags hölls förhandlingar där han nekades frigivning. Under den processen framkom informationen om samtalet som rörde Sverige. Foto: TT

al-Qaida kan ha varit inblandade i terrordådet i Stockholm 2010

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av bombdådet i Stockholm 2010 ledde inte till att någon medbrottsling kunde hittas.
Nu har uppgifter framkommit som kan ändra på det – en misstänk ledare för en italiensk al-Qaidacell ska  i ett telefonsamtal ha sagt att han haft brådskande behov av att prata med Sverige.
– Det här är nytt för mig, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström till SVT Nyheter.

Antimaffia-polisen i Cagliari, på Sardinien, kan ha kommit över information som kan ändra bilden av vad som hände innan Taimour Abdulwahab sprängde sig själv på Bryggargatan i Stockholm den 11 december 2010.

Den italienska polisen har under lång tid  utrett en imam som misstänks vara ledare för en italiensk Al-Qaida-cell.  Gruppen misstänks bland annat ha finansierat och planerat en rad terrorattacker, bland annat en självmordsbombning på en marknad i Pakistan. De ska även ha planerat en attack mot Vatikanen, som aldrig blev av.

Använde ett uttryck som betyder att något är på gång

Åklagaren Danilo Tronci har lett utredningen, där de bland annat har avlyssnat imamens telefon.

– Bara några timmar innan attentatet i Sverige säger imamen i ett telefonsamtal att han har brådskande behov av att prata med Sverige. Och så använde han en fras som vi uppfattar som väldigt oroväckande: ”Allt är redo”*. Vi har förstått av en rad avlyssnade samtal att just det uttrycket betyder att följare är på väg att agera, säger Tronci till SVT Nyheter.

Den misstänkte imamen har varit häktad i över ett år, sedan den 24 april förra året. I fredags hölls förhandlingar där han nekades frigivning. Under den processen framkom informationen om samtalet som rörde Sverige.

”Det kan finnas ett samband”

Eftersom Tronci inte utredde terrordådet i Sverige fäste han först ingen större vikt vid det här samtalet, men har i efterhand har åklagaren förstått att det kan vara högintressant.

– Att han uttryckte sig så och pratade om Sverige bara några timmar före dådet får oss att tro att det kan finnas ett samband. Men det måste förstås utredas vidare och jag ska ta kontakt med min svenska motsvarighet, säger Tronci.

Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål, var den som ledde förundersökningen kring sprängdådet på Bryggargatan:

– Det här är nytt för mig. Om någon från Italien hör av sig, så får vi titta närmare på det, säger hon till SVT Nyheter.

Säpo: Samtalet kan ha handlat om något annat dåd

Enligt Säpo kan den italienska imamens samtal mycket väl ha handlat om något annat dåd.

– Man ska ha i beaktande att Taimour Abdulwahab inte var den ende av intresse för oss under 2010. Till exempel avgick en bil från Sverige till Danmark två veckor efter Bryggargatan för att utföra en attack på Jyllandsposten, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

  • Uttrycket ”Allt är redo” är SVT Nyheters översättning av det italienska ”I fatti sono pronti”, som i sin tur är åklagare Troncis tolkning av ett för oss okänt arabiskt uttryck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer