• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

al-Qaida låg bakom bakom terrordåden i USA den 11 september 2001. Foto: David Karp/TT

al-Qaida planerar nya attacker mot flyg uppger brittisk minister

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisation al-Qaida planerar nya attacker mot civilflyg och flygplatser, uppger den brittiska säkerhetsministern Ben Wallace.

– Hotet mot flygtrafiken är verkligt, säger Ben Wallace till Sunday Times.

Den brittiska säkerhetsministern Ben Wallace sa på söndagen att al-Qaida utvecklar teknik att använda i attacker mot flygplan och flygplatser.

Enligt Wallace har al-Qaida, terrororganisationen som stod bakom terrordåden i USA den 11 september 2001 börjat växa i styrka igen.

al-Qaida har omorganiserat sig

Motgångarna för IS kan sporra al-Qaida att försöka återta platsen som den ledande terroristorganisationen – sannolikt genom att utföra ett massivt terrordåd.

– De har inte försvunnit – de har omorganiserat sig, säger Ben Wallace.

Kan tolkas som missnöje mot Trumps beslut

Hans Brun, analytiker på Försvarshögskolan, menar att uttalandet från Ben Wallace inte innehåller några direkta överraskningar för dem som är insatta.

– Det som kännetecknar al-Qaida är förmågan att planera större attentat – de är tålmodiga och envisa. Jag och mina kollegor har länge varnat för risken att släppa dem ur fokus, säger Hans Brun.

Men att uttalandet kommer just nu kan tolkas på lite olika sätt, menar han. Britterna kan ha mottagit tydlig underättelseinformation om al-Qaida. Men det kan även handla om att markera missnöje mot president Trumps  beslut i veckan att dra tillbaka stora delar av sina trupper från Afghanistan och Syrien.

Oro att lättat tryck skapar fristad

Flera, däribland britterna, har uttryckt oro över att detta kan skapa en fristad för terroristgrupper och ge dem möjlighet att planera attacker. I efterdyningarna av IS motgångar uppstår även möjligheter för al-Qaida att rekrytera gamla IS-anhängare eller för andra sammanslagningar.

– Trump lättar nu på trycket i både Afghanistan och Syrien, vilket kan komma att gynna extremistiska grupper. Detta i kombination med förhållandena i de här länderna och organisationens egen uthållighet kan leda till att al-Qaida blir ett större problem, säger Hans Brun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.