Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mamma Aleksandra berätta varför hon skrev på dotterns rygg när de flydde kriget. Foto: Privat

Aleksandra skrev på dotterns rygg i desperation: ”Om vi dör kan hon få hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Av rädsla att dottern Vira skulle försvinna under flykten från bomberna i Ukraina gjorde mamma Aleksandra något som uppmärksammats världen över: Hon skrev sina kontaktuppgifter på dotterns rygg.

Det var krigets första dag då Aleksandra Makoviy och hennes familj vaknade till bomber, ett ljud hon aldrig tidigare hade hört.

Hon var redo att fly huvudstaden Kiev med sin dotter Vira. Aleksandra insåg att vägen därifrån inte skulle vara lätt och att det finns en risk att hon dör på vägen.

Ukrainakrigets flyktingar

Om det hemska skulle ske, ville Aleksandra att Vira skulle minnas henne och ha information om sig själv när hon växer upp – så hon skrev ner det på barnets rygg.

Nu har mammans bild delats över hela världen.

– Det blottade mig och Vira men jag kände att jag behövde göra det. Vissa kämpar och försvarar vårt land men det här är vad jag kunde göra från min sida för att sprida information, säger hon till SVT.

Lever tryggt i dag

De tog sig från Ukraina till Moldavien, Rumänien och sedan Belgien. Där träffade de fransmän som hjälpte dem med boende där de befinner sig nu: i Frankrike.

– Vi blev inbjudna att bo hos volontärarbetare som vi aldrig träffat förut. De är så trevliga och vi är så tacksamma för dem som bjudit in främlingar från Ukraina som de omger med så mycket kärlek och välvilja.

Hör Aleksandra berätta hur hon kom på att skriva på Viras rygg, och om responsen hon fått på sociala medier i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets flyktingar

Mer i ämnet